Хто і для кого в Україні пише закони про авторське право

16 липня 2012 року в Одесі відбувся круглий стіл “Піратство в Інтернеті: а що завтра?”, організований компанією “Інтернет Копірайт Менеджмент” за участю першого заступника Голови Державної служби інтелектуальної власності України Олексія Янова.

У своєму виступі Олексій Янов, зокрема, зосередив увагу на особливостях охорони аудіовізуальних творів у мережі Інтернет та на охороні аудіовізуальних виконань. Він також звернув увагу присутніх на досвід боротьби з Інтернет-піратством у таких країнах світу, як Сполучені Штати Америки (SOPA, PIPA, ACTA,…), Франція (Hadopi), Великобританія (Digital Economy Act 2010), Казахстан (цензура, закон «трьох ударів»), Японія (2 роки ув’язнення за піратство), Швейцарія.

Головним питанням для обговорення стало вдосконалення законодавства України у сфері авторського права та суміжних прав.

Олексія Янов повідомив, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України (в особі Державної служби) здійснює супровід Законопроекту “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно врегулювання питань авторського права і суміжних прав” (від 15.06.2010 № 6523), готуючи його до другого читання (цей законопроект ухвалений у першому читанні 1 лютого 2011 року). Положеннями Проекту передбачається, зокрема, посилення відповідальності за незаконне розміщення та використання об’єктів авторського та суміжних прав у мережі Інтернет шляхом встановлення відповідальності для їх порушників і тих осіб, чиї послуги використовуються для порушення цих прав у цифровій мережі. Ефективна боротьба з піратськими веб-сайтами можлива лише за сприяння провайдерів. Тож Законопроект № 6523 передбачає процедуру, відповідно до якої Інтернет-провайдер, чиї послуги були використані для порушення авторського та/ або суміжних прав, у разі порушення процедур, направлених на боротьбу з піратством в Інтернеті, несе з відповідною особою-порушником солідарну відповідальність.

Під час розробки цього Законопроекту врахований законодавчий досвід США, Франції й Великобританії. У законодавстві цих держав відображена посилена роль провайдерів. Протидіючи Інтернет-піратству, вони можуть застосовувати відповідні санкції до піратських сайтів і окремих користувачів Інтернету, які порушують авторське право та суміжні права, – зазначив Олексій Янов.

Положеннями Проекту передбачається відповідальність за відтворення без дозволу суб’єктів авторського права аудіовізуальних творів під час їх демонстрації в кінотеатрах (камкординг). Законопроект також направлений на вдосконалення стосунків у сфері колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права та суміжних прав шляхом посилення інституту уповноважених організацій колективного управління.

Своїм досвідом і думками щодо обговорюваних проблем поділилися й інші учасники круглого столу, з-поміж яких Сосновський М.О. (виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації “Всеукраїнська Ліга Авторів”), Михайлов І.А. (заступник голови громадської організації “Українська Антипіратська Асоціація із захисту прав на музичні, аудіовізуальні твори та комп’ютерні програми”), Чомахашвілі Г.Ш. (директор “Інтернет Копірайт Менеджмент”), а також продюсери, режисери та інші представники культурного простору.

Джерело — http://sips.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=1947

Залишити відповідь