Українські пірати проти непрозорого формування Молодіжної ради при урядові

Українські пірати висловлюють свою радикальну незгоду з принципами та методами формування Молодіжної ради при Кабінеті Міністрів України.

20 червня 2012 уряд своєю постановою №673 затвердив Положення про Молодіжну раду, яка є тимчасовим консультативним, дорадчим органом КМУ. Згідно з цим документом, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту (з урахуванням пропозицій всеукраїнських молодіжних громадських організацій) протягом наступного місяця мало би подати власні пропозиції щодо складу Молодіжної ради.

Але як і варто було очікувати, історія з Радою «затяглась». Тільки 3 серпня міністерство видало власний наказ №893 щодо формування Молодіжної ради при Кабінеті Міністрів. При цьому документ виявився відверто прогресивним. Утворили конкурсну комісію, яка мала би до 20 серпня приймати документи від зацікавлених осіб та організації, розписали принципи відбору, умови проведення конкурсу та шкалу оцінювання творчих робіт.

Одначе на цьому уся «прогресивність» Міністерства і закінчилася. До 15 вересня комісія мала би остаточно провести конкурс та підготувати пропозиції щодо формування ради. При цьому відділ взаємодії зі ЗМІ мав «забезпечити інформування громадськості», яке логічно передбачає оприлюднення деталей та результатів Конкурсу. Цього, на жаль, не відбулося…

До сьогодні невідомий результат роботи Комісії, приховуються результати як першого, так і другого туру. Вся робота Комісії відбувалась у якомусь незрозумілому закритому режимі, учасники конкурсу та громадськість ні про що не проінформовані. Ми маємо усі підстави підозрювати, що Молодіжна рада сформована «під килимом», задля протягування «своїх» людей. А значить його будуть використовувати виключно для протягування спірних рішень, прикриваючись ним наче “фіговим листком”.

Українські пірати вкотре відмічають і засуджують практику виключно декларування європейських демократичних принципів, яка задіюється виключно заради досягнення чиїхось меркантильних інтересів. На жаль, усі мінімальні позитивні починання розбиваються об незрозумілу безпорадність чиновників, які дозволяють собі ігнорувати вітчизняне законодавство.

Закликаємо Міністерство освіти і науки, молоді та спорту в якнайкоротші терміни навести лад у своєму «господарстві» та оприлюднити детальну інформацію про хід розгляду кандидатур до Молодіжної ради при Кабінеті Міністрів України. Інакше суспільство має повне право зневажливо ставитись до чергового корупційного органу, сформованого з використанням непрозорих антидемократичних принципів.

Крім того, українські пірати вважають, що подібний орган має бути не “позаштатною командою консультантів”, а повноцінним інститутом громадянського суспільства. Відповідно, і формуватись він повинен не корумпованими міністерськими чиновниками, а самими громадськими організаціями. Функції Міністерства повинні звестись виключно до технічної допомоги, без права визначати “достойних”.

Залишити відповідь