Український “податок на піратство”

Наші законотворці завжди радо наслідують досвід наших північних сусідів. особливо це проявляться у найбожевільніших, з точки зору простих громадян, напрямках. Навіть, якщо в Росії такі реформи вже встигли заслужити поганої слави чи навіть були відмінені.

Можливо, ви пам’ятаєте “податок на болванки”, згідно з яким, російські імпортери електронного обладнання були змушені виплачувати за можливі порушення авторських прав за допомогою свого товару. Тобто, будь-який пристрій, що дозволяє прослухувати музику, дивитися відео і копіювати їх (чи навіть просто зберігати), обкладався поборами заздалегідь, бо начебто у майбутньому правовласники зазнали б шкоди через його “піратське” використання.

Таким чином держава без суду визнала свої громадян винними і змусила їх платити. Це ж золота жила — гроші з повітря. Прийняття цього податку ознаменувалося багаточисельними акціями протесту.

Тепер аналогічні зміни до українського законодавства прагне внести наш кабінет міністрів. Просимо знайомитись:  Проект постанови КМУ “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 р. № 992”

Особливо цікаво виглядає додаток до постанови, в якому перелічується обладнання, яке буде обкладене податком.

Обговорення цих змін триватиме до 22 червня, тому просимо усіх небайдужих приєднатися і надіслати свої коментарі до державної служби інтелектуальної власності. Контакти служби:

Адреса: вул. Урицького, 45, м. Київ-35, МСП, 03680,Україна

Приймальня: тел. (44)494-06-06; факс (44)494-06-56.

Залишити відповідь