Чи реально викоренити неліцензійне програмне забезпечення в Україні?

17 червня 2011 року в медіа-холі інформаційного агентства «Українські національні новини» відбулася прес-конференція за участю першого заступника голови Державної служби інтелектуальної власності України Олексія Янова. Тема прес-конференції актуальна для держави – «Чи реально викоренити неліцензійне програмне забезпечення в Україні?».

Олексій Янов прокоментував ситуацію, яка склалася нині в країні. Головна теза його коментарів така: «За останніми даними, які надходять до Державної служби, в органах виконавчої влади використовується лише 45 % неліцензійного програмного забезпечення. Порівнюючи ці показники з даними за 2006 рік, які становили 75,2 %, можна вважати, що Україна рухається щодо легалізації програмного забезпечення в правильному напрямі».

Згідно з пунктом 14 постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2003 року в центральних органах виконавчої влади проводиться щорічна планова інвентаризація комп’ютерних програм.

Відповідно до пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 4 березня 2004 року органи виконавчої влади під час проведення щорічної планової інвентаризації комп’ютерних програм визначають перелік і кількість примірників програм, які необхідно легалізувати, та подають до Державної служби у встановленому порядку відповідну інформацію.

У прес-конференції брав участь керівник Департаменту захисту інтелектуальної власності українського представництва однієї з найбільших світових IT-компаній «Майкрософт» Юрій Омельченко. Він, зокрема, навів інші дані, підготовлені іноземними організаціями, за результатами яких рівень неліцензійного програмного забезпечення в Україні зростає й становить 86 %.

– Повна ліквідація неліцензійного програмного забезпечення в Україні – це амбіційне завдання. Зараз основна задача полягає в тому, щоб змінити динаміку використання неліцензійного програмного забезпечення на ринку України. Світова практика показує, що за 2 – 3 роки зниження рівня піратства до 10 % цілком реальне. Особливо, якщо в державі починаються процеси централізованої легалізації, – наголосив Юрій Омельченко.

Продовжуючи коментувати тему прес-конференції, Олексій Янов повідомив, що в Державній службі впродовж тижня було проведено низку зустрічей.

– Попередні заходи у сфері легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади включали проведення переговорів правовласників з представниками міжвідомчої робочої групи. З метою узгодження умов легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади 14 червня 2011 року відбулася нарада з правовласниками, які мають виключне право дозволяти використання комп’ютерних програм в Україні. А 16 червня 2011 року відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань легалізації комп’ютерних програм. На ньому обговорювалися результати щорічної планової інвентаризації комп’ютерних програм. За підсумками вищезгаданих заходів будуть здійснені розрахунки щодо потреб у фінансовому забезпеченні легалізації комп’ютерних програм в органах виконавчої влади. Про результати цих розрахунків та пропозиції щодо подальших дій з легалізації буде повідомлено Кабінет Міністрів України до кінця червня 2011 року, – додав Олексій Янов.

Джерело — http://sdip.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=1632

Залишити відповідь