Основи ідеології Піратських партій від Ріка Фальквінге

П’ять років тому, коли я створив першу Піратську партію у Швеції, ми виділили три наших основних принципи: культура обміну, свобода інформації та охорона права на недоторканність особистого життя. Серед активістів це швидко переросло у ранг ідеалів.

Для того, аби зрозуміти суть нашої боротьби, необхідно лише побачити тісний зв’язок між цими трьома китами піратського руху.

Нинішні методи захисту авторських прав не можуть існувати одночасно з правом на особисте життя. Я можу надіслати вам email з mp3 файлом або ж показати відео у чаті. Дізнатись про це можна лишень, якщо, незважаючи на наші права недоторканності особистого листування, хтось буде слідкувати за нами і помітить порушення. Тобто для підтримання високого рівня захисту інтелектуальної власності необхідно мати можливість контролювати та розшифровувати будь-який інтернет-трафік. Як можна дотримуватись права особистого листування лише в окремих випадках? Довіримо поштареві відкривати листи і перевіряти чи дозволено їх пересилати, чи ні?

Ми, як суспільство, знаходимось на роздоріжжі. Ми можемо визнати копірайт найбільшою цінністю й пожертвувати заради нього усім, що маємо. Ми також можемо заборонити усім посягати на наше особисте життя, але ж тоді дізнатися про порушення буде неможливо. В цій ситуації компромісу просто не існує.

Як тільки людство зважиться обмежити монополію копірайту, воно одразу зрозуміє від чого відгороджувалось увесь цей час. Мільйони людей вмить отримають можливість цілодобового доступу до усієї інформації, що встигло зібрати людство. Ця подія стане навіть більш значущою, ніж відкриття перших публічних бібліотек у 1850 році. І для цього непотрібно нічого розробляти та створювати — всі необхідні технології вже існують і лише чекають коли їм дадуть зелене світло.

Що мене більш за все дивує, так це рівень розуміння цієї концепції серед представників індустрії розваг і те, як вони активно воюють зі своїми ж споживачами за право зберегти застарілу систему.

Напередодні Різдва на Вікілікс було опубліковано список вимог американської індустрії копірайту до шведської влади. Посольство США висловлювало свою вдячність за готовність Швеції до співпраці, за те, що наша влада пішла проти свого ж народу заради “захисту авторських прав”.

Індустрія безсумнівно перейшла до активного нав’язування тотального контролю та обмеження прав людей, як єдино можливого засобу зберегти копірайт.

Особисто я вважаю, що зараз наступив саме той момент, коли ми маємо довести відсутність у них права диктувати свою волю законотворцям.

Джерело – ТоррентФрік

Залишити відповідь