Піратська партія Чехії намагається захистити співвітчизника від абсурдних звинувачень антипіратської організації

Піратська партія Чехії, ризикуючи бути розпущеною та отримати штраф в розмірі декількох мільйонів евро, запустила сайт з каталогом вебпосилань. www.piratskefilmy.cz містить 20000 посилань на 5800 фільмів, але жоден з файлів не розміщений на сайті. Таким чином, пірати сподіваються привернути увагу до абсурдності ситуації студента з Лібереця, якого затримали за звинуваченням у незаконному розповсюджені захищених копірайтом фільмів. Чеський антипіратський союз за допомогою поліції вистежив його і тепер вимагає відшкодувати збитки в 5.7 мільйонів евро, що той своїми діями начебто наніс індустрії.

Пірати опублікували рівно в десять разів більше посилань, ніж розмістив затриманий хлопець. Ідиотизм ситуації полягає в тому, що захисники копірайту намагаються прирівняти публікацію посилання (одну із фундаментальних функцій всесвітньої мережі) до злочину аби продовжити життя своїм застарілим бізнес-моделям. Гіперпосилання складають основу інтернету і такі сайти як Youtube та Facebook і їм подібні лише сприяють їх розповсюдженню, надаючи своїм користувачам для цього зручний інструментарій.

Ми ще добре пам’ятаємо суд між Вейном Круксом та Джоном Ньютоном, коли першому не сподобалася стаття із посиланням на його сайт. Спроба змусити Джона видалити посилання та статтю нічого не дала і Крукс пішов до суду із вимогою визнати посилання рівноцінним копіюванню матеріалу, на який посилаються. Також можна пригадати намагання Словацького об’єднання авторів збирати плату за посилання на Youtube. Тоді лише масові протести вимусили директора організації визнати, що «використання гіпертекстових посилань та тегів для вбудованих плеерів не є публічним виконанням твору, згідно із законодавством у сфері ІВ.» Людські жадоба і дурість, воістину, безмежні та такі відкриті факти беззаконня у виконанні представників індустрії копірайту не повинні сходити їм з рук.

Джерело — http://twinfish.it/?p=1028

Залишити відповідь