Запрошуємо до участі в проекті вільної платформи для онлайн-бібліотеки

Піратська партія Канади анонсувала старт чергового багатообіцяючого проекту. Після успішного запуску торрент-сайту TorMovies, присвяченого продукції кіноіндустрії, його автор Тревіс МакКрі повідомив про намір створити електронну бібліотеку, до архівів якої увійдуть електронні копії усіх створених людством книжок. Проект отримав назву «TUEBL (The Ultimate Ebook Library)».

Близько двох тижнів тестувались існуючі вільні CMS, проте вони не задовольнили вимоги розробників. Тому було вирішено створювати платформу для бібліотеки з нуля. Автори проекту склали її приблизний опис, але майте на увазі, що він може змінюватися і доповнюватися у процесі розробки, тому для отримання актуальної інформації рекомендується ознайомитися із розділом Issues сторінки проекту на github.

OPDS (Open Publication Distribution System)

Ядром бібліотеки стане відкритий стандарт електронного каталогу книг. Для цього обрано останню версію стандарту 1-1-20110627, опубліковану його авторами. Ця технологія дозволяє об’єднувати в єдиному каталозі та розповсюджувати книги в усіх можливих форматах та для всіх існуючих пристроїв.

Онлайн-конвертор між форматами epub та mobi

Для конвертації книжок наразі запропоновано використовувати готові бінарники, що будуть відпрацьовувати за виклику відповідного php файлу і передачі йому файлу в якості параметру. Він має автоматично додавати посилання на створений файл до секції завантаження.

Metadata api

Замість повторного заповнення всіх даних для книжок пропонується використовувати бази інших провайдерів, таких як amazon, goodreads, googlebooks та ін. В api буде передбачена можливість зміни провайдера.

Групові політики

В платформі передбачено створення груп користувачів з різним рівнем прав. Кожний з параметрів (прав) може набувати трьох значень: дозволено, не визначено та заборонено. Якщо з першим та останнім все ясно, то використання другого дозволятиме делегувати це право більш привілейованим користувачем.

Логування

Проблема ведення логів актуальна тим, що ці дані часто використовуються правовласниками для доведення фактів порушення копірайту та для ідентифікації піратів. Водночас, без збереження унікальних ідентифікаторів, наприклад IP-адрес, ускладнюється боротьба з тими ж спамерами. Для вирішення цього розробники вирішили зберігати IP, проте у вигляді MD5 хешів. Для приведення даних до необхідної розрядності використовуватиметься сіль.


Запропонований дизайн сайту

Якщо ця ідея вас зацікавила і ви маєте змогу допомогти у написанні коду, запрошуємо до співпраці. У найкращих піратських традиціях платформа буде розповсюджуватись під вільною ліцензією, що надасть право використовувати її усім бажаючим.

Залишити відповідь