Пірати пройшли до берлінського парламенту

Правляча в Німеччині «чорно-жовта» коаліція (за кольорами Християнсько-демократичного союзу/Християнсько-соціального союзу Ангели Меркель та «вільних демократів» Філіпа Рьослера) зазнала поразки на виборах до Палати депутатів Берліну, що відбулися цієї неділі. «Червоно-зеленій» коаліції опозиційних Соціал-демократів та Партії зелених вдалось зберегти за собою більшість у 141-місному міському парламенті, що дозволяє нинішньому меру столиці Клаусу Воверайту зберегти свою посаду ще на один термін.

Недільне голосування виявило не стільки розчарування берлінців у старих політиках, скільки їх втому від існуючого політичного пейзажу.  «Вільні демократи», які спромоглися набрати лишень 1,8% голосів супроти 7,6% на минулих виборах, взагалі втратили своє представництво у парламенті і це є найгіршим їхнім результатом в столиці за увесь післявоєнний період. Величезним досягненням відмітилися пірати, набравши аж 8,9% голосів, що дало їм право на 15 мандатів. Найбільшу підтримку вони здобули у молоді, 20% якої поставила помітку у бюлетені навпроти Піратської партії.

На вибори пірати йшли не тільки під традиційними гаслами інформаційної свободи, а й заявили про вимоги абсолютної інформаційної прозорості державного управління — їхній лідер, 33-річний IT-інженер Андреас Баум, пообіцяв створити ефективний механізм впливу побажань громадян на політику влади.

Свою кампанію пірати вели переважно в інтернеті і спромоглися зібрати для передвиборчого фонду €1,7 млн добровільних пожертвувань. Зі слів політолога Оскара Нідермаєра, саме активне використання інформаційних технологій дозволило їм ефективно донести свої ідеї молоді. Як говорить експерт, багато політиків намагалися використовувати ті ж засоби, та ніхто більше не зумів повторити успіх Піратської партії.

Піратмедіа — http://piratemedia.ru/news/pirates/world/item/3186-berlinpirates.html / CC BY 3.0

Залишити відповідь