Безкоштовні підручники для студентів зруйнують жадібну монополію

З новим навчальним роком студенти очікують на те, що їм доведеться добре попрацювати аби заплатити за усі ті підручники, що потрібні для обраного навчального курсу. Ці підручники не лише дуже важливі, але й коштовні; що не пройшло повз уваги адміністратора торрент сайту, орієнтованого саме на підручники. Його план – це зруйнувати монополію видавництв, та навчати людей незважаючи на товщину їх гаманців.

Студенти докладають багато зусиль, щоб зводити кінці з кінцями задля майбутнього гідного працевлаштування. Існують незліченні скарги щодо потрапляння у ситуації жорсткої скрути у грошах на продовження навчання, та на відсутність роботи для забезпечення цими грошима. Одна з неминучих витрат, з якою зустрічається більшість студентів – це обов’язкові витрати на підручники.

«Згідно дослідження, яке провело Бюро трудової статистики, відбулося підвищення цін на підручники аж у ЧОТИРИ РАЗИ більше, аніж на будь-яку іншу готову продукцію за період 1990-2009 років», – сказав адміністратор сайту LibraryPirate.me [LP].

LibraryPirate був заснований трохи більше року тому з метою забезпечення студентів коледжів альтернативою до підручників з їх постійно зростаючими цінами.

«Наша місія проста та чітко визначена, – каже адміністратор LP.— Повністю та назавжди змінити індустрію електронних підручників».

Засновник LibraryPirate впевнений, що діючі світові бізнес-моделі не підходять, коли розмова заходить про ціни на підручники, та скаржиться на часті зайві щорічні оновлення, які роблять попередні випуски неактуальними. Ось, наприклад, видання цього року – з 6%-вим підвищенням ціни – стає «диктаторським вибором».

«Управління урядової звітності повідомляє, що середній студент витрачає біля $1000 на підручники кожен рік, або 26% своєї річної плати за навчання (джерело). Видавці виправдовують свої дії зростаючими витратами на оновлення додаткового матеріалу, при цьому перекладаючи ці витрати на студентів», пояснює він.

«Хоча і існує потреба в актуальності навчального матеріалу, більшість з того що вивчають на основних початкових курсах залишається незмінним роками, або навіть десятиліттями. Наприклад, Числення було винайдено понад 300 років тому, однак нові видання підручників випускаються як за годинником».

Як і в індустрії музики та кіно, монополію на ринку має дуже мала група видавництв. Навіть втручання Конгресу не змогло нічого вдіяти із цим «клубом обраних».

«Нова реформа щодо навчальних матеріалів була представлена Законом про можливість вищої освіти (H.R. 4137), який було прийнято 380 голосами проти 49 в Білому домі та 83 голосами проти 8 в Сенаті 31 липня. Законопроект був підписаний президентом Обамою 14 серпня та ступив у дію з 1 липня 2010 року», пояснює адміністратор LP. «Законопроект спрямований на те, щоб змусити видавництва більше узгоджувати зі студентами питання ціноутворювання на підручники, а також продавати окремо деякі матеріали по додатковим курсам. Хоч це лише й початок, але вже зрозуміло, що ці заходи нічого не зробили для запобігання постійному зростанню інфляції цін на підручники та нові цифрові матеріали для курсів».

Крім того, все більше поширюється практика ринку відео-ігор – видавці вживають заходів аби перешкоджати роботі ринку книг, якими вже користувалися. Адміністратор LP каже, що вони досягають цього пропонуючи знижки до 20% на свої продукти для електронних книжок, але потім запобігають подальшому продажу цих продуктів, впроваджуючи КЦП (Керування цифровими правами – DRM).

Але адміністратор LP, який каже що він пройшов через усе це коли ще був студентом, має намір змінити ситуацію шляхом, який він описує як рух відкритого доступу.

«Учбові матеріали, що розповсюджуються під вільними ліцензіями, самі по собі , без сумніву, перевернуть індустрію підручників з ніг на голову, віднявши владу у великих видавництв», пояснює він.

«Ті, хто має доступ до цифрових версій підручників – студенти, бібліотекарі, науковці та професори – мають обов’язок ділитися цими знаннями з усім іншим світом. На жаль, більшість університетів зараз не використовують вільні учбові матеріали. Професори продовжують вимагати від студентів витрачати сотні доларів на підручники та «цілувати ручки» видавцям.»

Ці мрії про вільні ліцензії ще не є реальністю, що звільнить студентів з кайданів монополістів. Однак адміністратор каже, що для задоволення попиту він має намір зробити УСІ підручники відкритими як для використання, так і для поширення.

«Для боротьби проти монополістів ми повинні ударити їх там, де це спричинить найбільшої шкоди – по гаманцю,— каже він.— Скажіть усім своїм друзям не купувати книжки в університетських магазинах, коли вони можуть отримати їх безкоштовно онлайн.»

Наразі на сайті LibraryPirate.me проіндексовано біля тисячі підручників, але засновники сподіваються, що завдяки спільним зусиллям цей список буде зростати.

«Хапайте кожен підручник, до якого можете дотягнутися, та скануйте його, щоб будь-яка людина мала шанс на освіту. Професори, студенти та просто завзяті читачі – для всіх однаковим обов’язком є робити все можливе для того щоб освіта стала доступною для кожного, хто її прагне; і ця політика полетить прямо в обличчя видавництв, які використовують вас для набивання власних кишень.»

Хоча більшість користувачів торрент- та інших сайтів, що розповсюджують файли, шукають лише якісь розваги для заповнення вільного часу, є і такі, чиї кар’єри залежать від того чи знайдуть вони спеціалізовані книжки із вкрай необхідною для них інформацією.

«Звичайно, як бідні студенті прагнуть заощаджувати гроші на своєму шляху до кар’єри, так і видавництва підручників потребують заробітків для виживання. Чи є моральна різниця між завантаженням пісні чи фільму та завантаженням навчального посібника, що сприяє кар’єрному зростанню, навіть якщо це відбувається через несправедливі ціни завдяки антиконкурентній монополії?»

«Хоча багато хто розглядає рух відкритих джерел як банальне «піратство», я вірю, що вони виходять з тривіальних моральних законів у цій грі. Особисто для мене це питання прояснилося після навчання у коледжі, та залишається основною рушійною мотивацією для просування проекту LibraryPirate.»

«Немає секрету, що студенти коледжів є звичайними жертвами зламаної системи навчання. Доки не будуть зроблені якісь реальні кроки щоб зробити учбовий матеріал більш доступним та зручним, я бачу лише один шлях.»

«Отже, за усіма традиціями громадянської непокори, настав час студентам заявити про свою незгоду з цим паразитуванням на освіті», робить висновок адміністратор LP.

Енігмакс, ТФ — http://torrentfreak.com/free-textbooks-for-students-will-break-greedy-monopoly-110816/ / CC BY 3.0

Залишити відповідь