Партія зелених має намір легалізувати некомерційний файлообмін та заборонити DRM

Європейська Партія зелених опублікувала прес-реліз, в якому виклала свою позицію щодо захисту інтелектуальної власності у цифрову епоху. Основним принципом, який в нього заклали, стала необхідність зміни існуючої системи монополії авторських прав задля задоволення інтересів споживачів. Так, наприклад, Зелені пропонують легалізувати некомерційний файлообмін, заборонити будь-яке використання DRM та зменшити строк дії копірайту до п’яти років.

Союз Партії зелених та Європейського вільного альянсу входить до Європарламенту, та має там 57 представників, включно з Крістіаном Енгстрьомом з Піратської партії Швеції, який повністю їх підтримує. Заява, яку вони оприлюднили цього тижня, написана в найкращих піратських традиціях і повторює ідеологію піратських партій. Так в ній різко засуджується тенденція до створення більш жорстких законів для захисту ІВ і лунає заклик до захисту прав громадян замість інтересів мультимільйонних корпорацій.

Одним із ключових пунктів є пропозиція легалізації файлоообміну в особистих цілях. «Некомерційний обмін файлами має бути дозволений за допомогою, наприклад, розширення переліку виключень із закону, пов’язаних з копіюванням в особистих цілях», — пишуть вони.

Також пропонується заборонити технічні засоби захисту авторських прав (DRM), або ж декриміналізувати їх. «Обходження технічних засобів обмеження не має каратися і ми мусимо додати заборону до закону про захист прав споживачів щодо тих DRM, які перешкоджають чесному використання придбаного контенту.»

«Не має сенсу подавати в наш парламент проект збалансованої реформи щодо захисту ІВ, якщо ми одночасно з цим дозволимо корпораціям писати власні закони і забезпечувати їх виконання технічними засобами.» — робиться висновок в заяві.

Зелені мають намір зменшити строк дії монополій авторських прав до 5 років з 70-ти, але правовласники матимуть можливість подовжувати його максимум до двадцяти років. Вони називають теперішній термін абсурдним і заявлять, що суспільство тільки виграє від встановлення адекватного терміну дії копірайту.

«Сьогоднішній термін — протягом життя автора + 70 років — є абсурдним. Жодний інвестор не матиме справу з бізнесом, де планується настільки великий строк повернення коштів.»

В цілому, в прес-релізі міститься пропозиція послабити тиск і дозволити інтернету показати увесь свій потенціал у розвитку креативності, що, звісно, неможливо без забезпечення нейтралітету всесвітньої мережі. Додатково Зелені планують ще й дозволити комерційне використання похідних від захищених копірайтом робіт.

У розмові з Крістіаном Енгстрьомом ми дізналися, що він вважає заяву Зелених повним відображенням того, за що він боровся весь цей час. «Вони підійшли до написання прес-релізу зі знанням справи. Спочатку автори виклали недоліки існуючої системи, а потім привели аргументи корисності їх пропозицій. — каже Енгстрьом. — Зелені планували реформування копірайту ще до залучення до обговорення піратської партії, та ми все ж зробили значний внесок при розробці цієї програми.»

Для Крістіана і решти членів Піратської партії цей крок їх політичних союзників ознаменував велику перемогу. Вони, зрештою, довели, що можуть впливати на політику Брюсселю і що ті виборці, які віддали за них свої голоси у 2009-му році, зробили це недаремно.

«Я отримав змогу поїхати до Брюсселю завдяки 225 000 шведів, які голосували за піратів і мушу поширювати тут прагнення і надії піратського руху. Звичайно, це лише перший крок до нашої мети, але він доводить, що у нас все ж є шанс її досягти.» — підсумував Крістіан Енгстрьом.

Ентузіазм з приводу реформаторської ініціативи не обмежується одним лиш Європарламентом. Безліч членів міжнародної піратської родини та решта небайдужих до їх ідеології отримали доказ того, що їх робота має сенс.

«Ми знаємо, що за нашими ідеями майбутнє, — каже засновник першої піратської партії Рік Фальквінге, — і надзвичайно приємно спостерігати як вони з кожним днем отримують все більшу підтримку. Аж надто коли одна з семи політичних сил, представлених у Європарламенті, бере нашу ідеологію за основу власної. Так само, як 40 років тому суспільству знадобився певний час аби зрозуміти прагнення зелених, так і ми поступово донесемо свої ідеали широкому загалу. Я відчуваю, що зрештою здоровий глузд візьме гору і ми виконаємо наше завдання.»

Заяву партії зелених можна назвати революційним документом. Однак, вони не набирають більшість у парламенті і тому перед ініціативною групою ще лежить довгий шлях до прийняття їхньої реформи.

Ернесто, ТФ — http://torrentfreak.com/european-greens-want-to-legalize-file-sharing-ban-drm-111007/ / CC BY 3.0

Залишити відповідь