Маніфест Українського Піратського Співтовариства

УПС. Технології звільнення

Свобода, яка є невід’ємним правом кожного, перетворилася у предмет розкоші. Вона монополізована істеблішментом. Система обмежень, природних та штучних, заганяє нас до гетто. УПС — добровільне об’єднання вільних людей, які готові знаходити та створювати технології звільнення, щоб потім ділитися ними з іншими. Українські пірати — духовні нащадки українських козаків. Людей без громадянства, але всім серцем вірних своїй землі. Вони не підкорялися жодній владі, але впливали на долю всього континенту.

Перші кроки боротьби за свободу:

  • свобода інформації : створення ресурсу The Pirate Sich — бази контенту під вільними ліцензіями;
  • свобода від переслідування законом: використання безкоштовного ПЗ і контенту замість неліцензійного;
  • свобода волевиявлення: критика дій влади та великого бізнесу, які не є оптимальними з точки зору сучасних технологій та прав людини, надання рекомендацій для покращення ситуації.

Свобода інформації

Інформація, що має природну властивість не зменшуватися при копіюванні, виявилася невільною — це назвали авторським правом. Ми не проти авторського права як можливості отримувати винагороду за розповсюдження своїх творінь. Ми за свободу розповсюдження альтернативної інформації — створеної без копірайтів, під вільними ліцензіями.

Так само, як і система делегування влади закінчилася диктатурою транснаціональних корпорацій, так і система авторського права призвела до монополізації інформації медіакорпораціями. Стало неможливо донести до значної кількості людей свої інформаційні продукти без інтегрування у їх бізнес-систему розповсюдження продуктів творчості. Вони, наче середньовічна церква, намагаються обмежити свободу думки та доступ людей до знань.

З законодавчою легалізацією в Україні Creative Commons та аналогічних альтернативних копірайту ліценцій, ми отримаємо свободу користування і розповсюдження корисної інформації.

Цензура в інтернеті

Ми наполягаємо: інтернет — екстериторіальне утворення, що не підкорюється законам жодної держави. Це саморегулююча структура, що не потребує репресивних методів державного регулювання.

Свобода від примусу

«Державна влада» — некоректне формулювання. Виконання державних функцій — це не влада, а сервіс. Чиновники різних рівнів — найняті нами професіонали для виконання своїх функцій. Ми не хочемо чути про діяльність політиків — ми хочемо знати про результати їх дій, що несуть користь особисто для нас. Політики не повинні бути зірками телеекранів, вони мають бути тихими ефективними функціями — виконавцями тих завдань, що ми їм доручили.

Функції не повинні вимагати покори та поклоніння. Абсолютна концентрація влади у руках великого бізнесу суперечить принципам антимонопольного законодавства. В органах влади мають працювати люди, вільні від бізнес-орієнтованого мислення, особистих бізнес-інтересів, що незмінно проявляються у корисливості та заангажованості.

Форматування держави

Пропагування механізмів електронної демократії, що гарантують прозорість та ефективність процесів керування державою, надають можливості висловитися і бути почутим для кожного громадянина.

Оптимізація використання коштів платників податків: наприклад, через використання виключно безкоштовного ПЗ в державних установах.

Протидія зазіханню на зону особистої свободи: розповсюдженню особистої інформації, стеженню та підслуховуванню — як з боку держави, силових структур, так і бізнесу.

Освіта

Система освіти потребує перегляду з точки зору сучасних технологій та форматів навчання, контенту знань, які отримують діти.

Економіка свободи

Пошук бізнес-схем, що базуються на добровільному визначенні ціни продукту та механізмах позитивної взаємності. Відпрацювання нових економічних моделей.

Принципи УПС

Принцип свободи. Ми використовуємо свою свободу, досліджуємо та використовуємо вільні технології. Ми не порушуємо свободу інших людей, навіть якщо вони не поділяють наші погляди.

Принцип невразливості. Ми визнаємо необхідність діяти виключно у рамках законів тих територій, на яких проживаємо. Ми не повинні давати привід звинуватити нас у порушенні законів.

Принцип співвласності. Бери своє — не кради, а користуйся тим, що знаходиться у рамках законної свободи. А саме: безкоштовне ПЗ, вільний контент, що не має обмежень у використанні та розповсюдженні.

Залишити відповідь