Рік Фальквінге: «Принципи та завдання Піратського руху»

Колись я започаткував розділ «Піратське стерно» для детального розкриття деталей піратської ідеології. Пройшов вже рік з публікації першої версії цих викладень і я встиг поспілкуватися з багатьма нашими колегами з різних країн. Настав час підвести підсумки.

З заснування першої Піратської партії минуло вже шість років і ми зуміли довести, що наш рух дещо більше аніж простий супротив порушенню прав на особисте життя та нападам на культуру і знання. Ми захищаємо і сповідуємо вільний, децентралізований та гнучкий стиль життя, який дає нам змогу спілкуватися без обмежень та не визнає закритих дверей на шляху до культури чи інформації. Пірати поставили за мету затвердити нові громадянські права, про які раніше ніхто й не замислювався.

Коли я почав виводити спільні для усіх принципи, то зрозумів, що мало хто замислюється про причини своїх політичних намірів і концентрує увагу лише на самих завданнях. Цього недостатньо для повноцінного розуміння. Крім того, я вважаю не тільки бажаним, а й необхідним, знання причинно-наслідкових зв’язків в умовах нашого цифрового суспільства.

Саме тому я переписав висновки у вигляді дерева. Ті, хто грав у Цивілізацію, одразу пізнають дерево технологій і вони будуть праві. Такий підхід дозволяє побачити як із базових положень були створені конкретні завдання піратських партій.

В основі усього лежить невеличкий факт, що породив нову ідеологію. Цифрові технології поєднали людей і надали їм право голосу: кожен отримав можливість не тільки слухати музику в мережі, а й власноруч створювати інтернет-радіостанції, обмінюватися враженнями без жодних обмежень. Розвиток технологій підняв суспільство над рівнем простих споживачів.

Якщо у вас є пропозиції щодо даної схеми, то я з радістю їх вислухаю.

Джерело — http://falkvinge.net/2011/11/26/the-pirate-wheel-revisited-as-broad-ideology/

Залишити відповідь