Дванадцять векторів діяльності Піратів: цілі, які ми можемо реалізовувати спільно.

1. Піратство це відкритість інформації.

Швидкий розвиток технології викликає зміни, на які старі структури не спроможні реагувати. Соціальні наслідки неконтрольованого розвитку технологій призвели до появи партій піратів у цілому світі. Середовище інтернету ми органічно включили до основ своєї діяльності. Воно дозволяє нам впроваджувати нові стандарти інформаційної відкритості, прозорості рахунків і прямої демократії. Використаємо їх для управління і контролю над чинністю держави.

2. Маємо прозорий намір: Держава не має права зловживати використанням технологій і порушувати права своїх громадян.

Піратська програма спрямована на побудову інформаційного суспільства і вирішує проблеми, які старі структури не можуть чи не хочуть вирішувати. Державна влада повинна зупинити зловживання новими технологіями, що використовуються для стеженням за людьми і підтримки старих структур, і почати використовувати їх для вільного доступу до інформації, підвищення рівня освіти та більш ефективного захисту приватного життя.

3. Люди мають право приймати рішення на основі вільної та правдивої інформації.

Поширена інформація, на відміну від матеріального предмету, є вільна, а її цінність полягає в тому, що нею всі можуть поділитися. Тому ми відкидаємо штучну монополію на інформацію, до якої влада примушує людей під тиском корпорацій. Відкритий доступ до інформації сприяє кращому прийняттю рішень людьми. За допомогою прямої демократії люди можуть втілити свої рішення і контролювати їх виконання.

4. Відкритість знижує витрати, підвищує ефективність і робить кращим життя людей.

Наукові статті, культурні витвори, закони, національні стандарти та інші праці, оплачувані з державних коштів, ми хочемо зробити доступними для всіх в Інтернеті безкоштовно. Політичні партії та інші об’єднання, чия діяльність фінансується з податків, мають бути прозорими: провадити відкритий облік і звітність через інтернет.

5. Ми відкриваємо урядування та інформацію.

Пірати відкривають уряди для громадськості та хочуть публікувати всю інформацію, на яку громадськість має право. Пірати хочуть покласти край таємним вирішуванням державних справ. Влада повинна публікувати інформацію в чіткій і всеосяжній мірі в мережі Інтернет, без необхідності для громадян вимагати це від них. Це стосується всіх рівнів влади аж до сільської ради включно.

6. Інтернет є нашим середовищем.

Уряди не зацікавлені у вільному розвитку Інтернету. Але для нас важливо аби Інтернет залишався завжди вільним та нейтральним, непідвладним жодному впливу. Коли уряд бачить впливовий потенціал Інтернету, то починає під різними приводами обмежувати свободу його використання. Пірати захищають свободу Інтернету і прагнуть не дозволити відключення від Інтернету і блокування. Вільний Інтернет дає нові робочі місця, економічний розвиток і процвітання.

7. Інтернет не знає кордонів.

Ми є частиною всесвітнього піратського руху. Наша спільна боротьба за свободу інформації вища за розділення на правих і лівих. Ми виступаємо проти дискримінації за ознакою раси, національності, статі, віку, сексуальної орієнтації або використовування вільного програмного забезпечення.

8. Дослідження та охорона здоров’я замість монополій на ліки.

Патенти та інші обмеження на ліки впроваджують штучну монополію і підвищують ціни, замість стимулювання інновацій. Ми підтримуємо дослідження в області нових лікарських засобів для всіх, але ми також наполягаємо на розвитку традиційної народної медицини. Замість фармацевтичних монополій ми пропонуємо вільний вибір методів лікування і більш широку підтримку для проведення досліджень.

9. Громадськість має природне право копіювати і поширювати інформацію.

Природне право громадськості на обмін інформації не може порівнюватися з правом індустрії розваг на експлуатацію застарілих бізнес-моделей. В державі, де діє верховенство права, неможливо гарантувати прибутки конкретних зацікавлених груп спеціальним законом чи наданням особистих пільг. Поширення інформації є основним правом людини і може бути обмежене тільки якщо це піде на користь громадськості, розширюючи вибір інформації та підвищуючи її доступність.

10. «Захист авторських прав» це термін пропаганди індустрії розваг.

Правильне визначення — монополія на копіювання. Так зване авторське право захищає видавців і виробників, а не письменників і художників. Підтримкою нового творіння є вільний доступ до інформації, тому потрібно легалізувати створення похідних творів та некомерційний файлообмін. Також комерційну копіювальну монополію слід зменшити до 5-10 років з моменту публікації. Реальність ясна: поширення неможливо зупинити чи обмежити.

11. Великому Брату причепимо стрічку на око — чи, радше, на обоє.

Проведення промонопольної політики означає постійне шпигунство, зберігання неймовірної кількості особистих даних громадян і порушення таємниці комунікації. Всі інформаційні системи повинні поважати приватне життя людини і використовувати персональні дані лише за її згодою. Замість виправдань на зразок інтересів держави, політики мають зосередитися на реальній охороні приватного життя людини.

12. Кожен пірат є передавач, поширювач, пропагандист та лектор.

Піратами є школи, університети, користувачі Інтернету, а також митці. Кожен хто поширює знання, хто вчить розмовляти чи ходити, хто вчить розвиватись є пірат. Піратська партія виступає за свою громаду, громаду вільнодумців, котрих об’єднує прагнення вільного обміну думками, знаннями та навичками, і цим реалізує цілі піратського руху. Кожен повинен мати право на поширення інформації, бо, як відомо, думки не обмежити штучними гратами.

Залишити відповідь