Україна розвиває співпрацю з європейськими країнами у галузі правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності

14 грудня 2011 року у приміщенні Державної служби інтелектуальної власності України (Державна служба) у рамках місії партнерів проекту відбулася зустріч щодо підготовки проекту Twinning “Удосконалення правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні”. Проект буде впроваджуватись відомством Королівства Данії з питань патентів та торговельних марок.

У ході зустрічі було обговорено заходи, які будуть реалізовані у рамках проекту Twinning відповідно до кожного компоненту контракту проекту.

У зустрічі взяли участь заступник Генерального директора відомства Королівства Данії з питань патентів та торговельних марок, керівник проекту Кельд Німман, постійний радник проекту Ерлінг Вестергаард, радник з реалізації міжнародних проектів відомства Королівства Данії з питань патентів та торговельних марок Сорен Томсен, керівник сектору “Розвиток приватного сектору”  Представницва Європейського Союзу в Україні Міхал Гужинскі, перший заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України Олексій Янов, начальник відділу європейської інтеграції та міжнародного співробітництва Олена Щербакова та інші представники Державної служби і ДП “Український інститут промислової власності”.

Від Адміністративного офісу програми Twinning участь у заході взяла координатор даного проекту Ірина Лучинська.

Як зазначив у своєму коментарі Олексій Янов, основними завданнями проекту Twinning “Удосконалення правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні” є розвиток існуючих та сприяння встановленню нових довгострокових міжнародних контактів у зазначеній сфері з країнами – партнерами, що є членами ЄС, обмін досвідом і передовими практиками з питань європейського законодавства у сфері правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності (ІВ), навчальна підготовка, покращення професійних спроможностей фахівців державної системи правової охорони ІВ, системи управління персоналом.

– Визначальною рисою проекту Twinning є безпосередній обмін специфічним національним досвідом впровадження законодавства ЄС. На відміну від інших видів технічної допомоги, проект Twinning покликаний отримувати конкретні гарантовані результати, а не лише сприяти розвиткові співробітництва в цілому. Тож сьогодні разом з датськими партнерами ми наперед узгодили детальну програму роботи, що складається з 10 компонентів та націлена на реалізацію завдань проекту. Ми сподіваємось, що наше співробітництво сприятиме подальшому розвитку та вдосконаленню правової охорони та захисту прав ІВ в Україні, – зазначив Олексій Янов.
 
Кельд Німман, заступник Генерального директора відомства Королівства Данії з питань патентів та торговельних марок був приємно вражений готовністю української сторони до першої зустрічі.

– Це свідчить про те, що Державна служба ґрунтовно підготувалась до реалізації нашого проекту. Від імені патентного відомства Данії хочу запевнити, що буде зроблено все можливе, щоб цей проект був успішно реалізований, – зауважив Кельд Німанн, підсумовуючи зустріч.

Довідка:
Twinning – це інструмент інституціональної розбудови і нова форма безпосереднього технічного співробітництва між органами влади держав – членів ЄС та країн-бенефіціарів. Twinning має на меті допомагати країнам-бенефіціарам покращувати та підсилювати адміністративне функціонування органів державної влади, їх структуру, людські ресурси, управлінський потенціал, що має сприяти апроксимації acquis communautaire (законодавство ЄС).
Інструмент Twinning містить в собі рамки, які регулюють співпрацю між державним органом (бенефіціаром) та органом-партнером від країни – члена ЄС. Разом вони розробляють та впроваджують проект Twinning в країні-бенефіціарі.
Визначальною рисою проекту Twinning є безпосередній обмін специфічним досвідом у окремо взятій сфері державного регулювання з метою впровадження норм та стандартів ЄС, передачу “ноу-хау” та передової практики між державними органами країн – членів ЄС та їхніми партнерами-бенефіціарами, випрацювання унікального національного досвіду.

Джерело — http://sips.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=1785

Залишити відповідь