Рік Фальквінге про Піратську церкву

Нещодавно світ дізнався про створення нової церкви, що сповідує піратські ідеали і не всі розуміють які практичні наслідки це може мати. Що ж, спробую пояснити як це бачу я.

Перед тим як заглибитися у юридичні нюанси, я хочу сказати кілька слів про серйозність цієї події. Чуєте — якщо ви вважаєте, що Копімізм це лише жарт, то викиньте ці дурні думки зі своєї голови. Ця релігія є найкращою демонстрацією важливості копіювання інформації, яка складає саму основу нашого буття. Саме життя це копіювання і змішування інших життів і тому це копіювання варте називатися сакраментальним обрядом, вартим власної релігії. (У будь-якому разі, вона не гірша за решту старих релігій і їх пояснень життєвих основ.) Ті ж, хто притримується цих поглядів, заслуговують кожної крихти поваги, що може надати їм ця церква.

Деякі ЗМІ стверджують, що реєстрація лишень дала право на включення до переліку офіційних релігій. Нехай цей факт і присутній, та вони не праві у твердженні наче статус не несе інших юридичних наслідків. Згадаймо хоча б таку річ як таїнство сповіді — спілкування, що має особливий статус. Ніхто не має права вимагати розкрити цю інформацію, її не можна використовувати у якості доказів і священники навіть можуть потрапити за грати у разі розкриття ними почутого. Якщо перевести це на мову, зрозумілу більшості піратів, то процес спілкування між операторами трекерів і їх користувачами можна прирівняти до сповіді в рамках нової релігії і тоді збір цих даних для судового позову стане протизаконним.

Як ви гадаєте, чи не несе Копімізм цікаві перспективи і можливості для боротьби із занадто агресивною індустрією розваг? Звичайно, це лише вершина айсбергу, але я не візьмуся робити зараз детальний аналіз. Можливо, з часом мої аргументи не знадобляться і люди самі зрозуміють, що пірати не жартували, закладаючи нову релігію.

Рік Фальквінге — http://falkvinge.net/2012/01/05/legal-ramifications-of-file-sharing-now-being-religious-worship/

Залишити відповідь