Англомовна Wikipedia страйкує

18 січня, у середу, англомовна версія найбільшої світової онлайн-енциклопедії Wikipedia не працюватиме. Вона закриє доступ до своїх сторінок на знак протесту проти підготовленого до прийняття у США «антипіратського» законопроекту SOPA (Stop Online Piracy Act).

Форма такого протесту була іще у грудні винесена на голосування зареєстрованих користувачів ресурсу, і вони її підтримали. Як пише UNIAN, аналогічний крок, зроблений в Італії кілька місяців тому, у відповідь на спробу прийняти подібний закон, привів до суттєвого перегляду спірного законопроекту.

Інтернет-компанії бурхливо протестують проти американського законопроекту, у разі прийняття якого правовласники отримають змогу відключати який завгодно сайт. Цей законопроект активно лобіюється великими гравцями американської звукозаписної індустрії та сфери кіновиробництва, зокрема організаціями RIAA (Recording Industry Association of America) і MPAA (Motion Picture Association of America). Він пропонує за рішенням суду відключати від доступу до мережі будь-який інтернет-ресурс, який поширює неліцензійний контент, навіть якщо власник цього сервісу ніяк не причетний до поширення такого контенту.

На думку противників закону, SOPA грунтується на твердженні, що кожен винен, поки не буде доведено зворотне, і якщо законопроект буде прийнятий, правовласники зможуть засудити практично будь-якого користувача мережі та завдати непоправної шкоди навіть найбільшим інтернет-компаніям.

Проти SOPA в його нинішній редакції виступають такі компанії, як Facebook, Twitter, Mozilla, eBay і Google. До протестуючих приєдналася і російська компанія “Лабораторія Касперського». Керівник компанії Євген Касперський написав у своєму блозі, що “ЛК” вийшла з асоціації Business Software Alliance після того, як та підтримала SOPA, “ні з ким не порадившись”.

Прим.: За даними аналітичної компанії comScore, щодня англомовний розділ Wikipedia відвідує в середньому 25 мільйонів користувачів. Це один з найпопулярніших сайтів у світі.

Залишити відповідь