Як європейські пірати перемагають на виборах

У Європі зараз що не вибори – сенсація! Мало кому відомі ще кілька років тому Партії піратів активно творять сенсації, впевнено забираючи собі десятки депутатських місць…

Тенденція «втоми» виборців від звичних політичних партій і рухів останніми роками починає простежуватися буквально у кожній країні Європи. У якій би країні не проживав виборець, він дедалі сильніше усвідомлює, що ті кілька політичних сил, які десятиліттями змінюють одна одну у «владі» чи «опозиції» грають у якусь безцільну гру. Переважній більшості громадян ці періодичні заміни не несуть ніяких реальних змін.

Нинішнє суспільство давно відчуває потребу приходу нових політичних сил, зі свіжими актуальними сучасними поглядами на облаштування суспільних відносин. Однією із таких політичних сил стали Піратські партії, які планомірно завойовують прихильність виборців у багатьох країнах Європи.

Ідеї реальних свобод особистості, захисту приватного життя в інтернеті, відкритості державних органів, прозорості дій влади та унеможливленню зловживань штучними монопольними правами зустрічають прихильників у різних куточках Старого Світу. Ось країни, в яких Піратські партії здобули реальні перемоги на виборах, провівши своїх представників у виборні органи: Швеція, Німеччина, Швейцарія, Чехія, Іспанія…

Піратські партії – досить молоді організації, роком їх активізації вважається 2009-й, і уже на цей рік припали перші гучні успіхи на виборах. Першою була Швеція: на виборах у Європарламент Пірати отримали 2 представництва від цієї країни (7,1% голосів).

 

Пірат-переможець: 22-річна Амелія Андерсдоттер представила Швецію у Європарламенті

Не пройшло і тижня, як Пірати показали себе у Німеччині: ще двоє членів місцевої піратської партії стали депутатами місцевих рад у містах Аахен і Мюнстер (федеральна земля Північний Рейн — Вестфалія).

Наступного року на локальних виборах переміг пірат зі Швейцарії: він отримав мандат довіри у північному містечку Вінтертур. Влітку – чергова новина з Німеччини: 2 місця на місцевих виборах у Тюрінгії (старовинне студентське місто Єна). Восени до переліку успішних «піратських» країн приєдналася Чехія:  на даний момент у них уже 4 депутатські місця (у 3-х містах) з показниками голосування, які перевищували 13 відсотків. Далі знову Німеччина: 1 перемога у федеральній землі Гессен.

2011 рік ще яскравіше продемонстрував зростаючу популярність Піратських партій. Спершу були 3 місця у місцевих радах Гамбурга і уже 31 мандат у тому ж таки Гессені! З цього моменту ледь не кожні вибори на території Німеччини створювали сенсацію: пірати почали перемагати скрізь. 5 мандатів у Бремені, 1 у землі Мекленбург — Передня Померанія, 58 (!) депутатів у Нижній Саксонії.

За цей час «піратською» країною стала Іспанія – на локальних виборах у провінції Каталонія депутатами стали 2 члени місцевої партії, а кількість голосів, відданих за одного з них, була майже 12%.

Та найгучніший, найсерйозніший успіх таки припав на Німеччину. Столиця країни, Берлін, восени проводила одночасно вибори у свій парламент і у місцеві ради. Більшість політологів назвали Партію піратів чи не найбільшим тріумфатором: 8,9% голосів, які трансформувалися у 15 депутатських місць керівного органу Берліну! При цьому ще 56 чоловік стали депутатами місцевих рад.

Піратська фракція у Берліні

Тенденція, як то кажуть, зрозуміла. Партія піратів стає впливовою загальноєвропейською політичною силою, в якій виборці бачать реальну альтернативу набридливим однорідним за своєю суттю політичним партіям.

Стосовно України, в якій брак нових політичних облич більш ніж очевидний, можна прогнозувати, що Піратська партія (яка поки що існує як Українське піратське співтовариство) здатна показати доволі сенсаційні результати. Справа поки що лише в організації процесу «потрапляння» у виборчий бюлетень і активній роботі щодо пропаганди ідей, органічно зрозумілих нашому суспільству.

Залишити відповідь