Єврокомісія хоче перечекати пік протестів проти АСТА?

В цю середу Єврокомісія оголосила про своє рішення направити ACTA в Європейський суд для аналізу сумісності угоди з конституцією ЄС. Цьому сприяло безліч протестів проти ратифікації документу урядами країн-членів, що хвилею прокотилися всією Європою.

«Юридичний аналіз, безперечно, необхідний. Проте це рішення все одно дивне як з точки зору дати його прийняття, так і можливих результатів. При розгляді питання суд братиме до уваги лише, так звані, основні закони та угоди Союзу, але АСТА виходить далеко за їх рамки,» — заявила представниця Піратської партії Швеції в Європарламенті Амелія Андесдоттер, яка до того ж є доповідачем по АСТА від промислового комітету Європарламенту.

«Угода викликала багато питань за зауважень, як у громадян, так і представників індустрії і політиків, які саме мали приступити до аналізу документу. До цих питань входить невизначеність із майбутніми торговими відносинами країн ЄС із третіми сторонами, тими хто не підписав угоду та власною індустрією, з її можливостями до динамічного розвитку за допомогою Інтернету. Відповісти на ці питання зможуть лише політичні інституції. Направлення АСТА на розгляд до суду означає лише те, що його аналіз Європарламентом знову відкладається.»

«Ставлення до угоди вже радикально змінилось як в самому парламенті, так і за його межами, а Комісія лише сподівається, що протести вщухнуть за час розгляду у суді, і після цього АСТА можна буде прийняти майже без спротиву.»

«Найважливішим зараз є те, які саме питання Комісія поставить перед Судом. Чи буде їх цікавити вплив угоди на діючі і майбутні європейські закони, чи це так і залишиться спробою уникнути однозначної поразки після гарячих дебатів про майбутнє інформаційного суспільства — яке об’єднало всіх громадян Євросоюзу та багатьох країн за його межами?»

«Процес розробки угоди намагалися тримати у секреті, подалі від громадських обговорень, — каже лідер Піратської партії Швеції Анна Троберг. — І тепер, коли подробиці нововведень стали надбанням громадськості, вони знову прагнуть приховати роботу над АСТА від людей.»

«Єврокомісія, представник Швеції в ній Сесілія Мальмстрьом та уряд Швеції тепер повинні взяти на себе відповідальність за питання, що будуть направлені разом з угодою до Європейського суду. Це не має стати ще одною зрадою влади молодого політично активного покоління.»

Джерело — http://press.piratpartiet.se/2012/02/22/eu-kommissionen-fragar-eu-domstolen-om-acta/

Залишити відповідь