Українців назвуть злодіями і відсудять останні гроші

Як ми вже неодноразово зазначали, над усіма користувачами інтернету в Україні нависла величезна загроза. Активно лобійований західними компаніями законопроект №6523 має ввести в Україні практику переслідування піратів і всіх тих, кого до них зачислять за бажанням правовласників.

Погляньмо лише на деякі нововведення, якими нас хоче порадувати влада:

  • Імпортери та виробники комп’ютерного обладнання та носіїв інформації муситимуть сплачувати відсоток від вартості за те, що їх товар може бути згодом використаний для запису піратських копій захищеного копірайтами контенту.

    Абсурд. Законотворці пропонують заочно визнати всіх порушниками авторських прав і збирати за це «можливе порушення» гроші з імпортерів. Навіть якщо відкинути факт такого звинувачення, чого варте лише те, що нас змусять за це платити (хіба хтось тут вважає, що такі побори не змусять продавців підняти ціни??). Та це нічого — вас може гріти думка, що за кожен диск із фотографіями з відпустки хтось із авторів отримав трохи грошей за свою творчість. От тільки хто…

    Тепер погляньмо на це з точки зору імпортерів. За законодавством, автори отримують виплати тільки за використання їх творів, але ж імпортери не використовують чужої інтелектуальної власності — вони продають лише свій власний товар. То хто і на яких підставах має право вимагати в них ці виплати?

  • Задля контролю виплат від виробників і імпортерів вимагається надавати повну фінансову звітність…уповноваженій організації. На яких підставах її інтереси переважають чуже право на комерційну таємницю залишається невідомим…

  • Всі виплати за використання об’єктів авторського права (фонограм і відеограм) примусово вимагають направляти організаціям колективного управління правами. Тобто, закон цим положенням забороняє укладати угоду напряму з автором, а це ставить хрест на вільних публічних ліцензіях (ті ж Creative Commons). Запропоновані зміни є примусовою колективізацією та порушують 41 статтю Конституції України та 3 статтю Цивільного кодексу.

  • «У разі виявлення порушення, у тому числі в мережі Інтернет, суб’єкт авторського права і (або) суміжних прав, поряд з іншими способами захисту своїх прав, має право звернутись до особи, за допомогою послуг якої порушується авторське право і (або) суміжні права, у тому числі до провайдера/оператора телекомунікацій, котрий забезпечує названому суб’єктом авторського права і (або) суміжних прав порушнику його прав, доступ до мережі Інтернет або послуги з розміщення Інтернет-сайта абонента на обладнанні провайдера, з вимогою сприяти припиненню порушення авторського права і (або) суміжних прав. Протягом двох тижнів після отримання вказаного звернення така особа зобов’язана попередити названого суб’єктом авторського права і (або) суміжних прав порушника його прав про необхідність припинення ним порушень авторського права і (або) суміжних прав. У разі продовження порушень авторського права і (або) суміжних прав протягом двох тижнів після отримання попередження, особа, за допомогою послуг якої порушується авторське право і (або) суміжні права, зобов’язана припинити надання послуг названому суб’єктом авторського права і (або) суміжних прав порушнику його прав, у тому числі припинити доступ до мережі Інтернет або припинити надання послуг з розміщення Інтернет-сайта абонента на обладнанні провайдера. У разі невиконання зазначеного обов’язку вказана особа, за допомогою послуг якої порушується авторське право і (або) суміжні права, несе з порушником авторського права і (або) суміжних прав солідарну відповідальність за порушення авторського права і (або) суміжних прав. »

    Приводимо цей абзац повністю аби всі змогли оцінити геніальну простоту цієї норми. Пам’ятаєте ex.ua? З цим нововведенням закривати сайт можна без будь-яких складнощей з необхідністю отримувати судову ухвалу. Надіслав два попередження — отримав право знищити сайт.

    Погані новини і для користувачів інтернету — всіх нас можна буде так само без судової ухвали відмикати від мережі.

Тепер про найцікавіше:

  • За повторну невиплату винагороди автору (а по факту — організації колективного управління правами) передбачено покарання у вигляді штрафу від двохсот до тисячі неоподаткованих мінімумів (3400-17000 грн) та двох років виправних робіт або позбавлення волі. Те ж саме чекає і імпортерів та виробників обладнання за невиплату їх відсотків.

Ви можете ознайомитися з попереднім аналізом законопроекту у вигляді зведеної таблиці (odt, pdf).

Ви, звичайно, можете справедливо зауважити, що боятися нічого, адже ви не порушуєте авторських прав (не використовуєте піратський Windows і решту програмного забезпечення Windows, не слухаєте музику і не дивитесь фільми з піратських копій, не граєте в піратські копії відеоігор, не читаєте піратські копії електронних книг, не публікуєте на своєму сайті фото без дозволу автора і т.д.). Що ж… зауважити ви можете, та це не цікавитиме медіакорпорації. зараз я поясню.

Чи чули ви про таку компанію як ACS:Law? Ні? Ця британська юридична компанія прославилася тим, що масово розсилала електронні листи тим, кого вважали порушниками авторських прав їх наймачів. Проте розсилала вона не порушникам, а взагалі всім. Були факти звинувачення навіть принтерів, підключеними до мережі, та померлим, записи про яких ще залишалися в базі даних їх інтернет-провайдерів. Варто зазначити, що за такі махінації їх вже притягли до відповідальності, але вони встигли попаратизувати на людях.

І це не виключення з правил — така поведінка і є правилом у тих, хто найголосніше кричить про необхідність захищати авторські права. Ось лише деякі факти, що описують їх нелегку боротьбу:

Найліпше наше майбутнє, мабуть, описано історією діяльності наших сусідів — Російського Авторського Товариства. Чого вартий лише той факт, що їм вдалося відсудити в Deep Purple 457 500 рублів за невиплату РАТ роялті групою…за виконання своїх же пісень. А ще їм майже вдалося заборонити ветеранам співати фронтових пісень на 9 травня.

Не хочете такого майбутнього? Тоді направте свої зауваження на адресу членів громадської ради при Державній службі інтелектуальної власності України, яка як раз і виступає одним з ініціаторів цієї реформи. За цим посиланням ви знайдете план зборів ради з переліком питань, що будуть виноситися, а також контактами відповідальних осіб.

Залишити відповідь