Світові «пірати» об’єднуються. Україна на підході

14-15 квітня, коли Україна святкувала православний Великдень, у Празі відбулося планове щорічне зібрання світових «піратів» – Генеральна асамблея PPI (Pirate Parties International).

 

Під час обговорення різноманітних спільних акцій, активісти піратського руху постійно наголошували на тому, що практично усі проблеми, за вирішення яких береться PPI, не обмежуються кордонами країн, а значить – об’єднання зусиль має переростати у більш дієві форми. Крім того, постійні успіхи піратських партій на виборах в окремих країнах мають перерости у схожі успіхи на загальноєвропейській арені. Тим більше, що двоє «піратів» уже стали депутатами Європарламенту від Швеції на минулих виборах.

Після масштабних дискусій, в яких взяли участь майже 200 делегатів Генеральна асамблея PPI з 25 країн було вирішено створити єдину об’єднану європейську піратську партію, яка має взяти активну участь на наступних виборах у Європарламент.

При цьому передбачається, що повноцінними учасниками єдиного піратського руху уже найближчим можуть стати не одні лише європейські партії – подібний рух носить відвертий загальносвітовий характер. З майже трьох десятків дійсних членів PPI чимало партій представляють інші континенти (Австралія, Бразилія, Канада, Казахстан, Марокко, Нова Зеландія).

Число дійсних членів поповнилося безпосередньо на празькому зібранні (Греція, Хорватія), а уже протягом наступних 2 місяців нове керівництво Інтернаціоналу має затвердити вступ в PPI іще 7 країн. З-поміж Латвії, Словаччини, Боснії та Герцеговини, Естонії, Білорусі і Тунісу виділимо, безперечно, Україну. Через особливості нашого законодавства в Україні піратський рух усе ще не оформлений у партію. Проте офіційно зареєстроване Українське піратське співтовариство, яке (разом з представниками перелічених країн) також отримало на празькій асамблеї статус «апліканта».

Відбулося і обрання нового керівництва PPI, з чим ми частково можемо привітати наших російських колег-однодумців. Співголовами Інтернаціоналу стали Лола Вороніна та Григорій Енгельс, які, проживаючи відповідно в Чехії та Німеччині, є членами Піратської партії Росії.

Залишити відповідь