Стартувала кампанія по боротьбі з підробками і піратством в Україні

У Києві стартувала громадська кампанія “Дні боротьби з підробками і піратством в Україні“, присвячена Всесвітньому дню інтелектуальної власності. Захід організований і проходить під лозунгом “Я купую справжнє! Я купую оригінальний продукт! Підробки коштують дорожче!”.

Про це оголосила президент Українського альянсу по боротьбі з підробками і піратством (УАПП) Антоніна Пахаренко-Андерсон на прес-конференції в УКРІНФОРМі, повідомляє кореспондент агентства.

“Це просвітницька кампанія, оскільки підробки і піратство зараз стали “чумою” ХХI століття. Якщо раніше говорили, що цей вид порушень завдає збитків компаніям, то сьогодні вже не говорять про втрати окремих компаній, сьогодні підробки пов’язані з організованою злочинністю. Крім того, підробки стають небезпечними для здоров’я громадян”, – підкреслила президент УАПП.

Так, за її словами, у 2005 році втрати кампаній від піратства і підробок становили 200 млрд дол. США, а в 2011 року – вже 700 млрд доларів. Причому, за попередніми прогнозами, до 2015 року цифра становитиме вже 1,5 трлн доларів.

“Зараз підробляється абсолютно все: жоден сегмент ринку не залишається без уваги груп, що займаються підробкою. Це і іграшки, і дитяче харчування, і одяг, лікарські препарати і агрохімія, запчастини для автомобілів і літаків. Підробки руйнують економіку: прибутки від цієї нелегальної діяльності ніде не декларуються, кожна країна недоотримує кошти на соціальні потреби. Крім того, використовується нелегальна праця, часто дитяча або рабська, зростає рівень безробіття”, – констатувала А.Пахаренко-Андерсон.

При цьому кошти від торгівлі підробками і піратською продукцією йдуть на підтримку злочинної діяльності (наркотрафіку, торгівлі зброєю і людьми, проституцію і дитячу порнографію).

Президент УАПП висловила думку, що проблема полягає в тому, що суспільство “не ставиться до інтелектуальної власності, як справді до власності”, і тому в шкалі кримінальних злочинів злочини у сфері інтелектуальної власності займають найнижчу позицію.

“Ми всі повинні знати: починати треба з нас. Якщо ми платимо за підроблений продукт свідомо – ми самі у себе крадемо”, – резюмувала А.Пахаренко-Андерсон.

Тетяна Делімарська, КИЇВ. 27 квітня 2012 року.

http://www.ukrinform.ua

Залишити відповідь