Рік Фальквінге: «Інтернет поховає брехливих політиків, босів музичної індустрії та банків.»

         Про завершення ери посередників заявив в ексклюзивному інтерв’ю засновник шведської Піратської партії Рік Фальквінге.
        «Кожна нова технологія мусить мати на «розкручення» близько десяти років»,— каже Рік Фальквінге, згадуючи систему Bitcoin, що дозволяє відправляти гроші через інтернет без необхідності використання класичних банківських схем.
        Навіть якби Рік Фальквінге двадцять п’ятого листопада 2011 не сказав ані слова, зустріч із засновником шведської Піратської партії (Piratpartiet) була б повчальною принаймні з чотирьох причин:

  • є пірати яким більше ніж тридцять років;
  • навіть пірати, час від часу, носять костюм і краватку;
  • храм музичної індустрії «Hard Rock Cafe» (де відбувалась зустріч) на піратів діє не як церква на вампірів;
  • Ріку Фальквінге смакує чеське пиво.

        На щастя, батько піратського руху настрій для розмови мав. В ексклюзивному інтерв’ю для «ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ» (чеське інтернет-видання) він розповів чому на початку 2006 року створив політичну партію, яка технологія в найближчі 15 років покладе кінець банківського світу, коли настане золотий вік журналістики та як пірати відносяться до комунізму і чому капітан зрештою покинув корабель.

       
        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Це досить іронічно, що ми зустрілися в Hard Rock Cafe, храмі фонографічної промисловості. Я припускаю, що більшість артистів, які дивляться на нас з плакатів і картин, не відчувають до вас велику симпатію.
        Рік Фальквінге: Так, мабуть ви маєте рацію. З іншого боку, це хороші виконавці, а хороші виконавці ніколи не мали проблем у зароблянні грошей. У зв’язку з поточними змінами, гроші втрачають, в основному, посередники з індустрії звукозапису, та вони просто непотрібні. Я не думаю, що люди, які висять тут на стінах, заплакали б кров’ю, якби з продажів замість звичайних п’яти відсотків від індустрії звукозапису, вони отримали п’ятдесят.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Звичайно. Але перш ніж ми торкнемося цієї теми, розкажіть, чому Ви приїхали в Прагу.
        Рік Фальквінге: Зараз тут проходить європейська конференція Bitcoin, яка спрямована на створення децентралізованої мережі, де можна буде проводити фінансові операції і перевірки нових цифрових валют. Поява інтернету означає, як вже було сказано, що посередники втрачають свою силу. У цьому випадку це стосується, у першу чергу, банківських установ. У найближчі десять-п’ятнадцять років прийде колапс банківської сфери, так само, як зараз руйнується індустрія звукозаписної промисловості . Технологія Bitcoin має величезний потенціал і здатна змінити майбутнє.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Не могли б Ви це трохи пояснити?
        Рік Фальквінге: Bitcoin означає для банківської сфери те ж саме, що адреса електронної пошти для класичної пошти. Він дає можливість відправити гроші з комп’ютера на комп’ютер, не даючи уряду, чи комусь іще, якимось чином контролювати процес. Уявіть собі готівку, якою ви можете розраховуватись на відстані.

 
«Bitcoin дає можливість відправити гроші з комп’ютера на комп’ютер, не даючи уряду, чи комусь іще, якимось чином контролювати процес. Уявіть собі готівку, якою ви можете розраховуватись на відстані.»

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Чому саме зараз нам потрібна цифрова валюта?
        Рік Фальквінге: Чого ми потребуємо прямо зараз є неважливим, важливим є те, що ця технологія нам дає і чи буде це краще, ніж те, що ми вже маємо. Банки сьогодні з кожної операції беруть до п’яти відсотків. Коли Ви комусь в Індії, недільним ранком, вперше відправите суму у вартість чашки кави, а в нього ці гроші негайно з’являться на онлайн-рахунку без вирахувань за банківські послуги, які можуть становити ледь не 100% від суми, тільки тоді ви зрозумієте магію Bitcoin. Банки стримують нас, тому що вони використовують технологію сімдесятих років минулого століття.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Багато людей досі з обережністю відносяться до інтернету та сучасних технологій. Як залучити їх до користування системою Bitcoin?
        Рік Фальквінге: Цю проблему можна прослідкувати під час  кожного технологічного зсуву. Завжди виникає пробіл у знаннях. Кілька десятків років тому деякі люди не вміли користуватися телефоном. Просто не знали як підняти трубку і набрати номер. Щойно ви досягаєте певного віку, у вас починають виникати проблеми з новими ідеями. В інтересах спільноти, таким чином, закладати до всіх нововведень максимальну простоту використання.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Як довго доведеться чекати перш ніж наше суспільство почне використовувати Bitcoin?
        Рік Фальквінге: Кожна нова технологія повинна мати на розкрутку близько десяти років. Streaming, або безперервна передача аудіо-візуальних матеріалів через інтернет, виник в 1995 році, а YouTube був заснований в 2005 році. Файлообмін, тобто спільне використання даних, було можливе вже в 1989 році. Napster прийшов десять років по тому. Але, як тільки люди навчаться використовувати Bitcoin, відкриються двері безлічі нових і цікавих програм, які створять основу для революції оподаткування, соціального забезпечення і т.п.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Будучи підлітком Ви хотіли «оцифрувати» цілий світ. Можна стверджувати, що Ви досягли у цьому значних успіхів.
        Рік Фальквінге: З того часу минуло вже більше двадцяти років. Першу компанію я відкрив у шістнадцять років. В інтернеті я підтримував малий і середній бізнес. Потім я у січні 2006 проголосив заснування Піратської партії. Це був момент, коли я перейшов з простого ведення справ до ведення справ та подальшого їх обговорення. Виявилося, що по всьому світі існує великий попит на політичний рух, який би виступав за руйнування старих перешкод, що заважають справжньому оцифруванню суспільства.

        «Виявилося, що по всьому світі існує великий попит на політичний рух, який би виступав за руйнування старих перешкод, що заважають справжньому оцифрованню суспільства.»

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Що конкретно стало приводом до створення Піратської партії в 2006-му?
        Рік Фальквінге: Три важливі речі: по-перше, Європейський парламент влітку 2005-го року намагався запровадити регулювання маніпуляцій з програмним забезпеченням.  Їм то не вдалося, знання не були закриті, активісти виграли. Але з обдертими вухами, ще в день голосування, ніхто не знав як це все закінчиться. Це злякало мене. По-друге, в Швеції уряд в той же момент спробував встановити кримінальну відповідальність за завантаження контенту з усіх веб-сайтів, крім кількох авторизованих. Це вбивало всіх незалежних музикантів, для яких веб-сайти типу “The Pirate Bay” були важливим каналом дистрибуції і інструментом для реклами. Знову ж таки, хтось впливовий намагався монополізувати і зачинити культуру, зберегти свій вплив за рахунок всіх та всіляко перешкоджати наступу нових технологій. Третім фактором стала директива Європейського союзу, яка мала перетворити наші мобільні пристрої з практичного пристрою на такі, щоб могли стежити за переміщенням власника. В день, коли почали лунати такі пропозиції, я в Швеції зареєстрував доменне ім’я Піратська партія. І з того дня основними ідеями партії стали: боротьба за культуру, вільний доступ до інформації та конфіденційність.

       ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Через кілька місяців після створення партії відбувся поліцейський рейд в штаб-квартирі найбільшої у світі бази даних торрентів «The Pirate Bay». Втручання уряду стало приводом до різкого зростання підтримки піратів в суспільстві. Могли б ви розповісти про ті часи?
        Рік Фальквінге: Той період був надзвичайно насиченим. Увечері 31-го травня 2007 мені подзвонив спікер «The Pirate Bay» Пітер Сунде, який сказав мені, що шведський уряд закрив їх сайт. У той час ми існували лише шість місяців. Я відразу ж мобілізував усіх членів. Це був наш момент, шанс приєднатися до знаменитої ікони і заявити про наше існування в боротьбі за свободу в інтернеті. Це окупилося. Моє обличчя показували по телебаченню щогодини протягом тижня. Тоді ми зломили лід і потрапили до засобів масової інформації.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Так, та одразу за цим був успіх на виборах до Європейського парламенту, який багато хто пов’язує зі спалахом боротьби за громадянські свободи в Європі. Як, битва триває?
        Рік Фальквінге: Досить добре, я думаю. Постійно відбувається багато поганих речей. У нас є цензура. Люди змушені зберігати мовчання, в той час як промисловість безжалісно позбавляється речей, які руйнують їх бізнес. Корпорації порушують права людини щодня. Їх це не бентежить, зрештою, вони тут не з метою захищати права людини. Сам факт, що ми існуємо, що отримуємо нових виборців, кожен раз, коли щось погане відбувається, знаменує нову хвилю опору. Зауважимо, що політики вже не такі самовпевнені, як це було раніше. Вже не можуть собі дозволити безкарно топтатися по культурі, недоторканності приватного життя і знаннях. Як тільки спробують, люди нас підтримають. Коли люди підтримують нас, ці політики втрачають голоси.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Яка є ваша роль? Ви знаходитесь в Європейському парламенті лише на сторожі чи ви можете брати активну участь в подіях?
        Рік Фальквінге: Ми більше, ніж просто спостерігачі. Коли політики припускаються помилок, ми крадемо їх виборців. Відбирати голоси в інших партій це відверто єдиний спосіб змінити суспільство. Я не хочу бути цинічним, але саме так це працює сьогодні. Крім того, це стосується не лише двох піратів, які сидять в парламенті — вони є очима і вухами сотні тисяч активістів по всьому світу. Ми там, щоб інформувати їх аби вони мали можливість і час діяти. Крім того, ми там, куди не пускають навіть лобістів індустрії копірайту.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ:  Лобісти, що пропагують дотримання авторських прав, ваш найлютіший ворог на даний момент?
        Рік Фальквінге: Вони просто роблять свою роботу, намагаючись домовитися про найкращі умови для своєї галузі. Я звинувачую політиків. Вони повинні мати розуміння і діяти в інтересах своїх виборців, але ж вони цього не роблять. Наш найбільший ворог —  політик, який анітрохи не розуміє чим насправді є інтернет. У них є секретарки, які їм пишуть електронні листи, і тому вони вважають, що розбираються в кіберпросторі. Не існує небезпечнішої людської істоти, ніж та, що приймає рішення на підставі припущення, що вона щось розуміє, а в цей час з цього питання не має ні найменшого поняття.

«У них є секретарки, які їм пишуть електронні листи, і тому вони вважають, що розбираються в кіберпросторі.»

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Як ви поясните, що політики в питаннях інтернет-термінів так далеко позаду?
        Рік Фальквінге: Це річ проблема їх покоління. Інтернет зараз настільки всеосяжне явище, що його не можливо пояснити тому, хто не живе з ним. Він повністю змінив методи нашої співпраці. Коли проблеми виникають, наприклад, у сорокарічного, то він питає поради у своїх близьких. Молоді люди через інтернет пошлють заклик до всіх своїх друзів і отримають допомогу. Вони не знають відкіля, не знають від кого, але знають, що в кінцевому підсумку знайдуть того, хто їм допоможе. Інтернет дозволяє нам працювати з більшою ефективністю. Хто має досвід —  знає що я маю на увазі. Проте, ті, хто опинився поза розумінням змін, будуть продовжувати сприймати молодь, як божевільних з науково-фантастичних фільмів тридцятих років минулого століття. Інтернет не пояснити, його можна тільки випробувати.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Ви згадали, що інформація з Інтернету відривається від джерел. Не означає це також великі ризики?
        Рік Фальквінге: Авраам Лінкольн якось сказав, що проблема з цитатами в тому, що ви ніколи не знаєте, чи є вони справжніми. Вже в ранньому віці ми повинні навчитися критично відноситись до джерел інформації. Ми повинні навчитися запитувати, чому наше джерело говорить, що воно говорить. Які його мотиви? На мій погляд, це крок у правильному напрямку. Інтернет навчив нас вести себе так і по відношенню до засобів масової інформації. Нам не досить просто читати статті, ми хочемо знати що стоїть за ними. Ми хочемо знати джерело, мотиви журналіста, як він дійшов до якогось висновку. У той же час це буде золотий вік для хороших журналістів. Вже не буде необхідно мати унікальне джерело, доступ до всієї інформації можна буде вільно отримати через інтернет. Потрібно буде тільки вміти її опрацювати.
       
        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Чи вдалося вам зберегти ту величезну ейфорію, яка була після виборів до Європейського парламенту?
        Рік Фальквінге: Ні. У Швеції ми були найбільшою партією для людей молодше тридцяти років. Нам вдалося зацікавити найактивнішу виборчу групу — ніхто цього не очікував. Тільки елітні партійці з нашої перемоги зробили висновки та дали наказ своїм членам аби нас ігнорували. Не говорити про нас, не відповідати на наші провокації або навіть не згадувати наше ім’я. Цю стіну ми не змогли проломити. Тим не менш, ми намагались і неодноразово їх провокували. Ми підтримали Pirate Bay і навіть сповіщали про наміри використати депутатський імунітет аби розмістити Pirate Bay прямо в Європарламенті. Ніхто це не прокоментував. Їхня стратегія виявилася успішною. Успіх на європейських виборах ми в національних виборах у Швеції не повторили.

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Певно, то було великим розчаруванням.
        Рік Фальквінге: Абсолютним! Ми виявили, що у великій політиці грають дуже жорстко. Від політичної еліти не можна отримати ані крихти влади, лише за допомогою сили. Там нічого не роздають безкоштовно.

         «Від політичної еліти не можна отримати ані крихти влади, лише за допомогою сили.»

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Ви змінили стратегію?
        Рік Фальквінге: Так. Ми багато чому навчилися у німецьких піратів. Ми один одного безсоромно і з гордістю копіюємо. Ми поважаємо культуру реміксу. Пірати з Берліну придумали рецепт успіху і довели, що пірати стають всесвітнім явищем з твердим корінням. Ми тепер аналізуємо їх рецепт…

         ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Люди весь час вас критикують, бо ви, так би мовити, «партія однієї ідеї» і не маєте програми для ширшого кола різноманітних питань…
         Рік Фальквінге: Більшість політичних партій виникає як реакція на якусь несправедливість. Після деякого часу вони розширюють свій погляд на суспільство. Це було в 1890 році у лібералів, в 1930 році у демократів і в 1980 році у зелених. Так само і ми переживаємо зараз таку ж фазу. Піратська ідеологія завжди була побудована на своїх трьох стовпах, але німецькі пірати на їх основі розробили виборчу програму на 51-му аркуші, з якою і звернулися до широкої громадськості. Ми намагаємося з’ясувати яким є піратське ставлення до повсякденних тем, таких як охорона здоров’я, витрати на оборону тощо.

          ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Реформа системи авторських і патентних прав, як і раніше, є вашим головним завданням?
          Рік Фальквінге: Так, ці монополії шкідливі для суспільства.

          ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Як би автори у вашому світі заробляли гроші?
          Рік Фальквінге: Це не проблема. Музична індустрія забирає від 93 до 97 відсотків всіх доходів. Після відмови від посередників буде дуже багато вільних грошей. Обмін в Інтернеті створив системи найбільших грошових винагород від дрібних посередників до творчих музикантів в історії музичної індустрії. Єдині, хто плаче з цього приводу, так це боси студій звукозапису. Вони розуміють, що вже стали нікому не потрібні. Нам не потрібно звертатись до спекулянтів, щоб вони дали мені записи моїх улюблених груп. Записи група мені розсилає сама через Інтернет.

          ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: І будете за це платити? Ви згадали про великі суми, про які раніше ніхто не міг і мріяти, то ж чому музиканти скаржаться на піратство?
          Рік Фальквінге: Я не буду вас переконувати, що не всім дано в цьому житті стати переможцями. Ми знаходимося в процесі величезних змін. Те, чим ви сьогодні могли заробляти гроші, завтра може не принести жодної копійки. Але ви можете отримати вигоду з нових речей. Домогосподарства в даний час витрачають на культуру ті самі гроші, що й до появи Napster. Є багато художників, які заробляють завдяки піратству і обміну в кіберпросторі. Вони знайшли нові можливості і використовують їх. Старі звички мертві — змиріться із цим.

          ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Багато критиків звинувачують Вас у просуванні якоїсь форми цифрового комунізму.
          Рік Фальквінге: Чудово, що деякі з ідей Маркса дістають підтримку навіть більше ніж через сто років. Будь-яка людина може чим завгодно, в будь-який спосіб поділитися з усіма стільки разів, скільки вона схоче. Це раніше не було можливо. З іншого боку, я великий прихильник вільного ринку. Я заснував Піратську партію також тому, що я не міг терпіти монополії, які знищують вільний ринок.

          ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Ви ототожнюєте себе з комуністичною ідеологією?
          Рік Фальквінге: Ні. Є люди, які стверджують протилежне, але я за вільний ринок і підприємництво.

          ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Ви активний захисник конфіденційності в кіберпросторі. Як це співвідноситься з Інтернетом, який цю конфіденційність поступово нівелює?
          Рік Фальквінге: Інтернет не відбирає її. Ми вільно вирішуємо що про себе скажемо, а що — ні. Проблема полягає в тому, що багато політиків вважають, ніби, якщо я розповідаю сам про деякі подробиці свого життя, то вони мають право взяти усе моє особисте життя. Це повне лайно. Це якби офіціант відібрав мій гаманець, бо я не захотів давати йому чайові. Є величезна різниця між добровільним обміном інформацією і тим, коли у ваше приватне життя хтось влазить насильно. Так, сьогодні ми розповідаємо про себе більше, ніж будь-коли. Але це також означає підвищення цінності того, що ми продовжуємо відносити до приватної інформації. Коли уряд колись прослуховував ваш телефон, то дізнавався подробиці розмови між двома людьми. Але коли сьогодні спецслужби намагаються контролювати Інтернет, мова вже йде не тільки про прослуховування розмов. Це порпання у брудній білизні: розкриття сексуальних уподобань, літератури, якій надаємо перевагу, результатів наших пошуків в інтернеті. По суті, це крадіжка думок. Конфіденційність наразі більш важлива ​​тема, ніж будь-коли раніше.

          «Так, сьогодні ми розповідаємо про себе більше, ніж будь-коли. Але це також означає підвищення цінності того, що ми продовжуємо відносити до приватної інформації»

        ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Проблема полягає в тому, що ми публікуємо особисту інформацію не просто в Інтернеті, а на Facebook, у Google і т.п., і в основному ми поняття не маємо, як вони розпоряджаються цими даними.
        Рік Фальквінге: Ви маєте рацію. Ми повинні навчитися тому, що я називаю інформаційною гігієною. Ми повинні запитати себе самі, яку інформацію, кому і як ми можемо давати, та як нею будуть маніпулювати. Як тільки опублікуєте особисту інформацію в Інтернеті, немає шляху назад. Що є на веб-сайті, те залишиться на веб-сайті назавжди. Кажуть, що люди, які керують нашими банківськими рахунками, наприклад, знають про можливість розлучення, за рік наперед. Тільки засновуючись на наших витратах. А тепер, уявіть що про нас знає Google або Facebook. Наприклад, якщо вам діагностували захворювання, Google буде це знати наперед вашої родини, тому що перше що зробите, це будете шукати інформацію про свою хворобу у Google.

           ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Проте правляча партія в Швеції просадила так званий закон FRA, що створив для уряду «Відомство радіоелектронної розвідки» і дозволив здійснювати моніторинг потоків даних за кордонами Швеції. Як ви це могли допустити?
            Рік Фальквінге: Це справжній жах. Питання якраз розглядається в Європейському суді з прав людини, що є абсолютно правильним. Ми організували великі демонстрації у Швеції. Це момент, коли піратська партія перетворилася з партії боротьби за вільний обмін інформацією в партію, що бореться за права людини.

           ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Яку роль у цій боротьбі грає ваш запит до більшої прозорості в уряді?
           Рік Фальквінге: Велику. Уряд працює для громадян. Коли ви працюєте на когось, неможливо приховувати від нього те, що ви робите. Проблема полягає в тому, що уряди, замість того, аби працювати задля людей, тільки «панують». Насправді, у нас в Європі ще досі діє монархія. Єдиною відмінністю є те, що сьогодні ми своїх королів вибираємо. Але так не повинно бути. Вони роблять роботу, яку ми замовили їм, і ми тому маємо право знати як вони її роблять.

            ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Це була, мабуть, одна з причин чому ви вирішили в 2010 році підтримати Wikileaks.
            Рік Фальквінге: Ми підтримуємо журналістські розслідування, тому що виступаємо за відповідальність обраних лідерів за свою брехню перед суспільством. Громадяни повинні мати можливість вирішувати хто буде керувати їх країною на основі правдивої інформації. Коли політик бреше громадянам, він підриває цим всю систему.

         ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Але якщо WikiLeaks настільки важливий, то чому припинив свою роботу через фінансові проблеми?
         Рік Фальквінге: Це факт, який в мене викликає велику стурбованість і йде дуже близько з темою Bitcoin. Як можуть лише три корпорації — Visa, MasterCard та PayPal — вирішувати чи дозволено комусь отримувати грошові перекази чи ні? Зараз достатньо декому просто вказати пальцем на компанію і її негайно знищать, заблокувавши шляхи фінансування. Це величезна загроза демократії, проти якої ми безсилі.

         «Як можуть лише три корпорації — Visa, MasterCard та PayPal — вирішувати чи дозволено комусь отримувати грошові перекази чи ні?»

         ЧЕСЬКА ПОЗИЦІЯ: Сучасність дуже бурхлива. Хвилі б’ють з усіх боків, а капітан залишає корабель. Чому ви вирішили покинути посаду голови партії?
         Рік Фальквінге: Я очолював її п’ять років. Коли ви робите щось так довго, це може перетворитися на рутину. Я в першу чергу підприємець, якому подобається розпочинати нову справу і працювати над її становленням. Щойно розпочинається етап стабільного розвитку, я вже не та людина, яка була б спроможна це зберегти. Дуже швидко мені стає нудно. Я люблю піратів занадто сильно, аби дозволити очолювати партію людині, яка більше не в змозі щодня віддаватися на сто відсотків справі.

Джерело — http://www.ceskapozice.cz/zahranici/geopolitika/tata-piratu-internet-pohrbi-bossy-hudebniho-prumyslu-banky-i-falesne-politiky

Залишити відповідь