Законопроект 6523 — нове життя старої загрози

Перший заступник голови Державної служби інтелектуальної власності України Олексій Янов, коментуючи висловлювання, які прозвучали під час круглого столу «Дотримання авторських прав: пережиток минулого чи ознака цивілізованого суспільства?» (цей захід відбувся днями в Інституті Горшеніна), спростував заяви його учасників стосовно законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав».

За словами О. Янова, прийняття зазначеного закону захищатиме добросовісних користувачів контенту в мережі Інтернет. Разом з тим особи, що використовують комп’ютер для нелегального розповсюдження контенту в Інтернеті, нестимуть цивільну, адміністративну та кримінальну відповідальність. Заходи такої відповідальності вже передбачені чинним законодавством України у сфері авторського права та суміжних прав, до якого були імплементовані положення Інтернет-договорів ВОІВ та Угоди ТРІПС.

У зв’язку з тим, що ефективна боротьба з піратськими веб-сайтами можлива лише за сприяння провайдерів, Законопроект № 6523 передбачає процедуру, відповідно до якої Інтернет-провайдер, за допомогою послуг якого порушуються авторське право або суміжні права, несе з відповідною особою-порушником солідарну відповідальність. Під час розробки Законопроекту № 6523 врахований законодавчий досвід таких країн, як США, Франція й Великобританія: у законодавстві цих держав відображені посилена роль провайдерів у протидії Інтернет-піратству та можливість вжиття ними санкцій до піратських сайтів і окремих користувачів Інтернету, які порушують авторське право та суміжні права.

– Важливо наголосити, що у випадку боротьби з Інтернет-піратством споживачі Інтернет-послуг можуть апелювати до захисту лише тих своїх прав, які пов’язані з використанням Інтернету для правомірної діяльності. Проект Закону № 6523 передбачає посилення відповідальності не споживачів, а навпаки – саме провайдерів. Тому юридична відповідальність власників піратських сайтів і провайдерів за свідоме порушення авторського права та суміжних прав є виправданою. Наголошую, якщо провайдер не надаватиме піратський контент, а користувач не скачуватиме його, то свободу їхню ніхто не обмежуватиме. Якби кожен громадянин був законослухняним і дотримувався українського законодавства про авторське право та суміжні права, то таких випадків, як з EX.UA, в Україні взагалі не було б, – підкреслив Олексій Янов.

Джерело — http://sips.gov.ua/ua/news.html?_m=publications&_t=rec&id=1821

Залишити відповідь