Цензура в Україні

Вчора, 18 жовтня, Верховна рада України прийняла у першому читанні за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі» (7132). Цей «визначний» документ надає державі право у будь-який момент отримати будь-яку інформацію про діяльність в інтернеті будь-кого із своїх громадян. Тобто, під гучними гаслами «захисту суспільної моралі» законодавці створили інструмент для тотального контролю.

В цілому, цей закон містить багато інформації про те, якою нагальною для України є проблема захисту моралі. Виписані наміри популяризувати етичні цінності та кращі зразки світової культури (ст. 14-15), створити технічні засоби для контролю батьками контенту телепередач на в інтернеті, заохотити інтернет-провайдерів власними силами… Але згадаємо відоме прислів’я про те, куди приводять благі наміри і розглянемо детальніше як депутати збираються захищати нашу мораль.

Стаття 11 вимагає від інтернет провайдерів обмежувати вільний доступ «до електронних інформаційних ресурсів (їх частин), визначених Національною комісією України з питань захисту суспільної моралі еротичними». Разом із цим закон визначає еротику (стаття 1) як:

продукцію, що містить зображення (опис) людського тіла або сексуальних дій, які є продовженням, підтвердженням глибини емоційних переживань людини, і мають за мету розкриття проявів її чуттєвості та досягнення естетичного ефекту;

Мабуть, тут мало бути зазначено «порнографічними», бо в статті 10 закону нема жодного слова про заборону саме «еротичної продукції». Та ж заборонити повністю все ефективніше. Ще ефективніше було б повиколювати усім очі, аби ми на 100% не зіпсувалися морально…

Навіть якщо не розпочинати суперечку про визначення терміну «еротика», можна назвати один великий недолік: пригадайте як багато витворів світового образотворчого мистецтва визнані еротичними. Якщо ж Комісія не збирається забороняти нам дивитися на «Народження Венери» роботи Боттічеллі чи «Давида» Мікеланджело, то постає питання — як вони будуть розрізняти «погану» та «хорошу» еротику. Так недовго чекати і блокування тієї ж Вікіпедії, яка містить «надзвичайно шкідливі» для нас з вами матеріали.

Нижче читаємо:

за наявності рішення суду на протязі доби забезпечувати технічними засобами видалення контенту, що завдає шкоди суспільній моралі, у тому числі дитячої порнографії, з національного сегменту мережі Інтернет, а за умов його розміщення поза межами України – надійне блокування доступу до нього з національного сегменту мережі Інтернет;
на запит правоохоронних органів в рамках заходів з протидії поширенню в телекомунікаційних мережах інформації, що завдає шкоди суспільній моралі, невідкладно надавати інформацію, за допомогою якої можна встановити:
тип інформаційної послуги, особу користувача послуг та інші відомості, які можна отримати за допомогою угоди або домовленості про постачання послуг;
місце встановлення телекомунікаційного обладнання, час та місце створення, функціонування інформаційних ресурсів та дані щодо доступу до них користувачів телекомунікаційних систем.

Отак непомітно, під гаслом захисту моралі, правоохоронців наділили правом вимагати у провайдерів інформацію про активність їх абонентів. І все це на фоні розуміння нашими сусідами та європейцями необхідності забезпечення нейтралітету всесвітньої мережі.

Особливо іронічно виглядає стаття 4, що проголошує:

Захист суспільної моралі ґрунтується на принципах:

  • верховенства права;
  • поваги до прав, свобод, честі та гідності людини;
  • заборони цензури;
  • гуманізму;
  • невтручання органів державної влади і місцевого самоврядування у діяльність засобів масової інформації та суб’єктів підприємницької діяльності поза межами, визначеними законодавством; (а коли все ж дуже треба — то законодавство можна і змінити)
  • створення умов для здійснення саморегулювання у дотриманні законодавства про захист суспільної моралі;
  • поваги до прав споживачів та не нав’язування їм будь-якої продукції;
  • неприпустимості зловживання свободою діяльності засобів масової інформації.

Єдина надія на те, що у другому читанні депутати все ж схаменуться і відхилять законопроект чи видалять пункти про цензуру. А може це нам вже прийшла пора схаменутись?..

Залишити відповідь