Використання ліцензій Creative Commons для баз даних

Дані

Доступ до даних надзвичайно важливий для суспільства — вільний доступ сприяє науковому співробітництву і його продуктивності, розвитку ринку, прозорості діяльності урядів і корпорацій, а також розумінню і вирішенню проблем планетарного масштабу.

Важливість доступу до даних, особливо його значення для суспільства, проявляється при сумісному використанні баз даних різними організаціями. Як це реалізовано (у правовій сфері)? Деякі власники баз надають права доступу до них за дотримання ряду встановлених ними умов. Також точки доступу до даних підтримуються багатьма дослідниками. І все частіше дані починають надаватися на умовах вільного доступу і повторного використання — наприклад на умовах ліцензій Creative Commons або відмітки суспільного надбання CC0.

Багато організацій, інституцій і держустанов перейшли на використання інструментів Creative Commons для своїх баз даних. Ось посилання на списки, в які увійшли лише деякі з них:

Ви також можете ознайомитись з аналізом прогресивного міркування при ліцензуванні баз даних і дізнатися як ви можете допомогти розвивати цю тенденцію.

Найпопулярніші питання про бази даних

Чи можна ліцензувати бази даних під Creative Commons?

Так, ліцензії Creative Commons можна використовувати для будь-яких об’єктів авторського права і баз даних у тому числі. Ці ліцензії можна застосовувати як до всього комплексу баз, так і до їх складових і навіть лише окремих частин контенту. Більш детальну інформацію про аспекти використання ліцензій ви можете прочитати нижче. Будь-яке використання ліцензованих баз, що захищаються законами про авторське право, потребує дотримання кількох умов — BY, SA, NC, ND. Остання версія ліцензій Creative Commons (3.0) не вимагає дотримання цих умов, якщо мова йде тільки про право на базу даних (а не авторське право). До того ж, міжнародні і «адаптовані» ліцензій (3.0), за виключенням версій для ЄС, не надають жодних прав на користування базами у цілому. Детальніше про це можна прочитати у наступних розділах.

СС0 також можна застосовувати для баз даних. Це дозволить відмовитися від всіх авторських і суміжних прав, максимально наближаючи дані до статусу суспільного надбання. В деяких галузях, таких як наука і державне управління, навіть існує потреба використання таких інструментів як СС0. Відмова від майнових прав позбавляє від усіх неоднозначностей для потенційних користувачів інформації, сприяючи більш активному використанню та обміну даними. Якщо ж відмова від прав не розглядається і необхідні певні обмеження, власнику баз слід подумати про ліцензування під Creative Commons для максимального спрощення доступу до контенту.

Які компоненти баз даних захищаються авторським правом?

У випадку з базами можливо виділи чотири основні компоненти: модель чи структура бази, форми вводу і виводу даних, імена полів таблиць, дані.

Модель бази даних це специфікація, яка описує структуру, включно з таблицями і індексами. Виборка, координація і організація контенту може підлягати захисту, як інтелектуальна власність, якщо тільки це достатньо оригінально реалізовані процеси. На жаль, в багатьох країнах поріг для визнання оригінальності дуже низький. Так в США судова система не визнає об’єктом авторського права алфавітний телефонний довідник, проте організований каталог американо-китайських компаній у певній галузі вже достатньо оригінальний для малювання символу копірайту. Однозначного розділення на ці дві категорії немає і кожний випадок розглядається окремо, а рішення залежить від юрисдикції.

Форми вводу і виводу даних містять питання, а відповіді на ці питання зберігаються в базі. Наприклад, на веб-сторінці досліднику пропонується ввести дані про ген, метаболічні шляхи і онтологію — це все складає форму вводу даних. Формат, вигляд і розміщення елементів цієї форми захищаються авторським правом за тих же умов оригінальності, що використовується для моделі.

Назви полів описують набір даних. Наприклад, «адреса» може вказувати на перелік поштових адрес. Цей компонент майже ніколи не захищається авторським правом, бо має найменше відношення до оригінальності.

Дані, що містяться у базі, можуть ставати об’єктом захисту авторських прав тільки якщо вони були отримані як результат творчого процесу. Оригінальні вірші можуть підлягати захисту, проте такі загальні дані як, наприклад, лише назви генів (без додаткових результатів досліджень) до цієї категорії вже не належать. Також не захищаються факти і ідеї, що лежать в основі захищеного копірайтами контенту.

Як дізнатися яке конкретне використання бази обмежується авторським правом?

Якщо структура бази або її вміст захищені копірайтами, то копіювання, розповсюдження та модифікація даних можуть обмежуватись законодавством. Та коли база публікується під ліцензіями Creative Commons, то копіювання, розповсюдження та модифікація вимагатиме лише дотримання кількох умов, включно із вказанням авторства.

Важливо зазначити, що деякі типи використання баз не обмежуються авторським правом. Так для баз з захищеною структурою і незахищеними даними дозволяється використання цих даних та їх модифікація. Розглянемо приклад: як зазначалося вище, американський суд визнав  об’єктом авторського права каталог американо-китайських компаній за роботу з відбору та створення тематичної збірки; проте той самий суд не визнав порушенням створення іншого каталогу, що дублював частину записів першого, бо дані були структуровані трохи інакше. Заборонити такі дії можна лише тоді, коли копірайт поширюється на сам контент.

Та навіть за умов захисту контенту та використання ліцензій Creative Commons можливо вільно використовувати факти та ідеї, що входять до бази, без зазначення авторства і дотримання решти умов, якщо тільки це не порушує прав на структуру. Це зазначається у самих ліцензіях СС, вказуючи, що вони не поширюються на контент у суспільному надбанні.

Які можуть бути права на базу у цілому?

Права на бази даних відрізняються від, але іноді і перекриваються, авторським правом. Цей тип прав було відокремлено для визначення умов створення бази, визнання креативності та оригінальності процесу створення. Визначені у директиві Європарламенту 96/9/EC, загальні права на бази даних забороняють копіювання та повторне використання значної частини (як у кількісному так і якісному контексті) даних. Ця директива була ратифікована законодавствами всіх країн-членів ЄС. Подібні норми реалізовані і в країнах за межами Євросоюзу (приклад: Мексика, Південна Корея).

Як (якщо це взагалі там присутнє) загальні права на бази описані в ліцензіях СС?

Застосування ліцензій для баз трохи варіюється в різних типах Creative Commons третьої версії, але практичний результат залишається незмінним: дотримання умов ліцензій не вимагається якщо мова йде тільки про права на бази, а не авторські права. Це означає, що користувачам баз під СС непотрібно вказувати авторство (та виконувати ін. умови) коли ці бази не містять об’єктів авторського права — наприклад, вони об’єднують лише факти (навіть якщо ці бази захищені загальними правами).

Хоча умови ліцензій Creative Commons третьої версії однакові для усіх їх типів, результати їх використання можуть відрізнятися. Так для об’єктів загальних прав на бази та/або авторських прав під юрисдикцією ЄС можливе ліцензування адаптованими версіями СС, та в них прописана явна неможливість застосування умов щодо самих лише об’єктів загальних прав на бази.

Для порівняння: решта міжнародних та адаптованих типів СС третьої версії взагалі не можна використовувати для загальних прав на бази. Неможливо застосувати ці ліцензії для захисту самих лиш баз, без об’єктів авторського права. За таких умов ліцензіату може знадобитися додатковий дозвіл для такого використання бази, що стосується самих лиш загальних прав (хоч це може й передбачено).

Виправити ситуацію і врахувати проблеми з загальними правами на бази планують в четвертій версії ліцензій. Вони мають встановити ті ж умови, що зараз діють для авторських прав. Детально про це — у тому числі про деякі методи захисту від можливого введення обмежень там, де загальні права не діють — можна прочитати в обговоренні проекту четвертої версії ліцензій Creative Commons.

Як можна використовувати інструменти СС для баз даних?

Перед використанням Creative Commons для бази даних, її власник має переконатися, що має на це право. Дуже часто власник бази не є автором даних, що у ній зберігаються. Тому йому необхідно буде перед ліцензуванням отримати дозволи від третіх осіб, які володіють правами на контент. Для отримання більш детальної інформації ви можете ознайомитися з нашими інструкціями щодо підготовки до ліцензування.

Також власнику базу треба вирішити які компоненти підлягатимуть ліцензуванню і явно це визначити, аби ліцензіати могли легко знайти і зрозуміти ці умови. Будь-ласка, перегляньте довідковий розділ позначок СС.

Джерело — http://wiki.creativecommons.org/Data / CC BY 3.0

Залишити відповідь